Δέκα νεκροί και 13 τραυματίες από τη συντριβή ελληνικού F-16 στην Ισπανία

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν αεροσκάφος τύπου F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη κατά την απογείωσή του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Αλμπαθέτε στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας.

Τουλάχιστον 13 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε σοβαρή κατάσταση.

Πηγή του Associated Press αναφέρει πως τα θύματα πιστεύεται είναι μη Ισπανοί, εντείνοντας τις ανησυχίες για τους Έλληνες πιλότους.

Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία πως οι δύο χειριστές της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν βρει τον θάνατο, την οποία μετέδωσαν ισπανικά ΜΜΕ.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από ελληνικής πλευράς για την τύχη των δύο χειριστών, ούτε είναι γνωστό εάν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας τα υπόλοιπα ελληνικά πληρώματα που συμμετέχουν στην άσκηση είναι καλά ασφαλή.

Το διθέσιο μαχητικό υπέστη απώλεια ισχύος κατά την απογείωσή του και κατέπεσε πάνω σε άλλα σταθμευμένα αεροπλάνα εντός της πίστας του αεροδρομίου, της βάσης του Los Llanos στο Αλμπαθέτε. Από τη σύγκρουση προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη.

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης συμμετείχε στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015, του προγράμματος Tactical Leadership Programme, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του NATO στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Ομάδα εμπειρογνωμώνων της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, με επικεφαλής τον αρχηγό τακτικής αεροπορίας, πρόκειται να μεταβεί στον τόπο της συντριβής.

Με μία λιτή του ανακοίνωση, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήριά «στις οικογένειες και τα έθνη όσων έχασαν τις ζωές τους», ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.



Πηγή: skai.gr