Στενεύει επικίνδυνα ο κλοιός γύρω από τη Σιναουάτρα

Πρόταση μομφής κατά της ανατραπείσας πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, Γινγκλούκ Σιναουάτρα, υπερψήφισε – με συντριπτική πλειοψηφία – η διορισμένη από τη χούντα Βουλή της χώρας, επιβάλλοντάς της 5ετή απαγόρευση από συμμετοχή στην πολιτική.

Η πρόταση μομφής συνδέεται με ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων που εφήρμοσε η κυβέρνηση Σιναουάτρα, αγοράζοντας ρύζι σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές από εγχώριους καλλιεργητές. Οι ερευνητές υποστηρίζουν η τότε πρωθυπουργός και το κόμμα της χρησιμοποίησαν το εν λόγω πρόγραμμα ως όχημα για την εξαγορά ψήφων και για να αποκομίσουν άλλα οφέλη.

Λίγη ώρα νωρίτερα, οι εισαγγελικές Αρχές ανακοίνωσαν, πως προτίθενται να ασκήσουν ξεχωριστή ποινική δίωξη κατά της Σιναουάτρα για τις ζημιές δισεκατομμυρίων που υπέστη το Δημόσιο λόγω του προγράμματος επιδοτήσεων των ορυζοπαραγωγών.

Έως τώρα δεν έχει  οριστεί δικάσιμος, όμως, εάν κριθεί ένοχη, η πρώην πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει έως και 10ετή κάθειρξη.

Η Σιναουάτρα ανατράπηκε τον Μάιο του 2014 με δικαστική απόφαση, λίγες ημέρες πριν ο στρατός καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία.
Πηγή: skai.gr