ΗΠΑ: Ισόβια για «θανατηφόρα» εξαναγκαστική μετακίνηση ηλικιωμένης

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε σήμερα την καταδικαστική απόφαση για ισόβια κάθειρξη σε βάρος άνδρα από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, επειδή προκάλεσε το θάνατο μιας 79χρονης γυναίκας όταν την εξανάγκασε να μετακινηθεί από το χολ του σπιτιού της σε άλλο δωμάτιο.

Ο Λάρι Ουίτφιλντ είχε μπει στο σπίτι της Μέρι Παρνέλ τον Σεπτέμβριο του 2008, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει τη σύλληψη μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να ληστέψει μία τράπεζα στην πόλη Γκαστόνια, στη Βόρεια Καρολίνα.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ο Ουίτφιλντ, προσπαθώντας να διαφύγει τη σύλληψη, εξανάγκασε την ηλικιωμένη γυναίκα να μετακινηθεί σε άλλο δωμάτιο.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, η Παρνέλ, εμφανώς αναστατωμένη, είχε πει τότε στον Ουίτφιλντ ότι δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

Ο Ουίτφιλντ, που παρέμεινε στην κατοικία της ηλικιωμένης για περίπου μία ώρα, συνομίλησε τηλεφωνικά με έναν γνωστό του ο οποίος τον συμβούλευσε να καλέσει ασθενοφόρο για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στην Παρνέλ.

Όμως ο δράστης δεν κάλεσε τις πρώτες βοήθειες. Αντίθετα προσπάθησε να διαφύγει από το σπίτι με τα πόδια πριν οι αρχές τον εντοπίσουν. Ο Ουίτφιλντ συνελήφθη λίγα τετράγωνα παρακάτω την ίδια ώρα που η Παρνέλ πέθαινε από καρδιακή ανακοπή.

Με ομόφωνη απόφασή του (9-0) το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι ο Λάρι Ουίτφιλντ μπορούσε να δικαστεί βάσει νόμου ο οποίος επισύρει ποινή κάθειρξης για την «εξαναγκαστική μετακίνηση που επιφέρει τον θάνατο» κατά τη διάρκεια ληστείας τράπεζας.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters