Τουρκία για Charlie Hebdo: Καταδικάζει την επίθεση υπερθεματίζοντας την ισλαμοφοβία

Σε καταδίκη της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo προχώρησαν δυο υπουργοί της Τουρκίας, προσθέτοντας όμως πως η Ευρώπη θα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπίσει την αύξηση της «ισλαμοφοβίας».

Για δυο προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, της τρομοκρατίας από τη μια αλλά και «του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας» από την άλλη, έκανε λόγο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τόνισε δε πως τρομοκρατία και ισλαμοφοβία «επηρεάζουν και προκαλούν η μια την άλλη».

«Είμαστε εναντίον κάθε είδους τρομοκρατίας [όμως] η ελευθερία της πίστης πρέπει επίσης να γίνεται σεβαστή, δεν πρέπει να διακωμωδείται ή να γελοιοποιείται», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος εμμέσως στο πλήθος σατιρικών σχεδίων για τον προφήτη Μωάμεθ και το Ισλάμ που είχε δημοσιεύσει το Charlie Hebdo. Το Ισλάμ γενικά δεν αποδέχεται την απεικόνιση του προφήτη, η οποία θεωρείται προσβλητική.

«Το Ισλάμ είναι η θρησκεία της ειρήνης και δεν είναι σωστό να το συνδέουμε με την τρομοκρατία», συμπλήρωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Ομέρ Τσελίκ, καταδικάζοντας τη σφαγή ως «ενέργεια κατά της ανθρωπότητας», αλλά προσθέτοντας πως τα σκίτσα του Charlie Hebdo είχαν «πληγώσει» μουσουλμάνους.

Αποσύνδεσε ωστόσο το μακελειό από τις παλαιότερες διαμαρτυρίες κατά του περιοδικού. «Οι μουσουλμάνοι καταδικάζουν την επίθεση. Πιστεύω πως υπάρχει κάποιο άλλο κίνητρο», σημείωσε.
Πηγή: skai.gr