Σοκ στη Γαλλία από την άρνηση δημάρχου να ταφεί νεκρό μωρό Ρομά

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Γαλλία η πολύκροτη καταγγελία πως ο δήμαρχος της πόλης Σαμπλάν, στα περίχωρα του Παρισιού, απαγόρευσε την ταφή ενός μωρού Ρομά στο δημοτικό νεκροταφείο.

«Προτεραιότητα δίνεται σε αυτούς που πληρώνουν τους τοπικούς φόρους», δήλωσε το Σάββατο στην εφημερίδα Le Parisien ο δήμαρχος Κριστιάν Λεκλέρκ, εξηγώντας πως η άρνησή του να επιτρέψει την ταφή οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν «λιγοστοί διαθέσιμοι τάφοι».

Ωστόσο, εν μέσω έντονων αντιδράσεων, ο κ. Λεκλέρκ προχώρησε σε διευκρινίσεις την Κυριακή, δηλώνοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η δήλωσή του είχε «παρερμηνευθεί» καθώς είχαν αγνοηθεί τα συμφραζόμενα.

«Ουδέποτε ήμουν αντίθετος στην κηδεία», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως «λυπάται πολύ» για το γεγονός ότι η υπόθεση έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις.

Το βρέφος, η Μαρία Φραντσέσκα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις δυο μηνών, στις 26 Δεκεμβρίου. Η οικογένειά του ζήτησε από γραφείο τελετών στη γειτονική πόλη Κορμπέιγ-Εσόν να υποβάλει αίτημα στις δημοτικές Αρχές της Σαμπλάν για άδεια ταφής, όμως, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου, ο δήμαρχος Λεκλέρκ απέρριψε το αίτημα «χωρίς εξήγηση».

«Δεν χρειάζεται να δικαιολογηθεί, όμως τέτοιες απαντήσεις είναι πραγματικά σπάνιες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του γραφείου κηδειών, Ζουλιάν Γκενζί.

Ο δήμαρχος όμως διαψεύδει και αυτή την καταγγελία. «Υπήρχε επιλογή ανάμεσα στην Κορμπέιγ-Εσόν και την Σαμπλέν. Το πρωί της Τετάρτης συμφώνησα και στα δυο σενάρια. Έχω γραπτό μήνυμα που το αποδεικνύει», δήλωσε.
Πηγή: skai.gr