«Δεν μπόρεσα να ανατιναχτώ, μου είχαν πει πως θα πήγαινα στον παράδεισο»

Τη συγκλονιστική ιστορία της για το πώς οι γονείς της την παρέδωσαν στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία την υποχρέωσε να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας, αφηγήθηκε η 13χρονη κοπέλα Ζαχαρού Αντάμ.

Το κορίτσι ήταν μια από τις τρεις νεαρές καμικάζι που θα συμμετείχαν στην επίθεση αυτοκτονίας της Μπόκο Χαράμ σε κατάμεστη λαϊκή αγορά της πόλης Κάνο, στη βόρεια Νιγηρία, στις 10 Δεκεμβρίου.

Οι δυο άλλες κοπέλες πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένες, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους επτά, ανάμεσά τους και την ίδια την Ζαχαρού.

Βλέποντας το λουτρό αίματος και πονώντας από τα τραύματά της, το 13χρονο κορίτσι αποφάσισε να μην πυροδοτήσει το φονικό της φορτίο. Κατευθύνθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, όπου και συνελήφθη.

Μιλώντας σήμερα Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Αστυνομία, η νεαρή Ζαχαρού αποκάλυψε πως παραδόθηκε στην Μπόκο Χαράμ από τον ίδιο τον πατέρα της.

Οι ισλαμιστές την ρώτησαν αν ήθελε να πάει στον παράδεισο, εκείνη αποκρίθηκε «ναι» και τότε της είπαν πως θα πρέπει να υπηρετήσει την οργάνωση ως βομβιστής αυτοκτονίας.

«Είπα πως δεν μπορούσα να το κάνω», όμως οι εξτρεμιστές την απείλησαν πως αν δεν υπάκουγε τις εντολές τους θα την εκτελούσαν ή την έθαβαν ζωντανή.

«Φοβόμουν, δεν ήθελα να με θάψουν ζωντανή» όμως «δεν είχα ποτέ πρόθεση να το κάνω», δήλωσε η 13χρονη.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους λόγω της πενταετούς πλέον εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στη Νιγηρία, το πολυπληθέστερο κράτος της Αφρικής με 160 εκατομμύρια κατοίκους.

Η ισλαμιστική οργάνωση έγινε παγκοσμίως γνωστή τον Μάρτιο του 2014, όταν απήγαγε από σχολείο της βόρειας Νιγηρίας 276 μαθήτριες, στην πλειονότητάς τους 17 με 18 ετών και απείλησε να τις πουλήσει σε σκλαβοπάζαρα.

Δεκάδες κορίτσια κατόρθωσαν να δραπετεύσουν, όπως 219 αγνοούνται ακόμα, εννέα μήνες μετά την απαγωγή τους, παρά τις προσπάθειες των τοπικών Αρχών να τις εντοπίσουν και τις κατά καιρούς φήμες για συμφωνία μεταξύ των ανταρτών και της νιγηριανής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των μαθητριών.
Πηγή: skai.gr