20 νεκροί από βόμβα σε σταθμό λεωφορείων στη Νιγηρία

Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση που έγινε σε σταθμό λεωφορείων στην πόλη Gombe της Νιγηρίας. Αξιωματούχοι αναφέρουν πως η περιοχή έχει δεχτεί συνεχείς επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες χρεώνονται σε αντάρτες της Boko Haram (Νιγηριανή jihad κατά της δυτικής εκπαίδευσης και τρόπου ζωής). 

Το γεγονός συνέβη όταν εξερράγη ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός δίπλα σε ένα λεωφορείο ενώ πλήθος κόσμου επιβιβαζόταν στο σταθμό του Dukku. Η έκρηξη προκάλεσε φωτιά η οποία εξαπλώθηκε στα οχήματα, όπως ανέφεραν οι αρχές.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Mato Yakubu, κρατικό αξιωματούχο στο Gombe, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη ενώ 18 τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά. Τον αριθμό των νεκρών επιβεβαιώνει και αξιωματικός του Νιγηριανού Ερυθρού Σταυρού.

Μερικές μέρες πριν η Boko Haram επιτέθηκε σε άλλη περιοχή της Βορειοανατολικής Νιγηρίας, στο χωριό Gumsuri, στο οποίο εκτελέστηκαν 32 άτομα και απήχθησαν 185 γυναικόπαιδα από οπλισμένους αντάρτες με φορτηγά. Η είδηση αυτή μεταφέρθηκε από κατοίκους του χωριού που κατάφεραν να δραπετεύσουν, μόνο με τα ρούχα που φορούσαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες η αντάρτες της Boko Haram έκαψαν ολόκληρο το χωριό πριν αποχωρήσουν με τους απαχθέντες. 

Η Boko Haram τρομοκρατεί το βόρειο τμήμα της Νιγηρίας από το 2009 με συνεχείς επιθέσεις σε σχολεία, κυβερνητικά κτίρια, εκκλησίες και απλούς πολίτες. Μόνο μέσα στον περασμένο Νοέμβριο, οι επιθέσεις αυτοκτονίας μόνο, είχαν πάνω από 180 νεκρούς. Να σημειωθεί πως η Boko Haram χρησιμοποιεί και γυναίκες σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ στοχεύει κυρίως το μετριοπαθές Ισλάμ καθώς θεωρεί πως κάνει ζημιά στη χώρα και διαστρεβλώνει το νόημα του Ισλαμισμού. 

Παρά την έντονη δράση της τα τελευταία πέντε χρόνια, η διεθνής κατακραυγή για την Boko Haram κορυφώθηκε τον Απρίλιο του 2014 με την απαγωγή σχεδόν 300 κοριτσιών από τα σχολεία τους, τα οποία πουλήθηκαν ως σκλάβες. Σύμφωνα με έκθεση ειδικής επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου, έχοντας σκοτώσει πάνω από 5000 άτομα σε 5 χρόνια, θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις παγκοσμίως.



Πηγή: πηγή: skai.gr / Φάνης Κουσουρής