Η Κούβα επιβεβαιώνει την αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ

Ο Κουβανός πρόεδρος επιβεβαίωσε σήμερα την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αφού έγινε γνωστό ότι απελευθερώθηκε ο Αμερικανός Άλαν Γκρος.

Ο Ραούλ Κάστρο αποκάλυψε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα χθες Τρίτη ενόψει της ανακοίνωσης του τελευταίου ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στην Κούβα και θα επιδιώξουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

«Συμφωνήσαμε να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις» μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, που διακόπηκαν πριν περισσότερο από μισό αιώνα, είπε χαρακτηριστικα. Όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα του οικονομικού εμπάργκο έχει επιλυθεί», πρόσθεσε.

Ο Κάστρο σημείωσε ότι τρεις Κουβανοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών που κρατούνταν σε αμερικανικές φυλακές τα τελευταία 16 χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Γκρος.

Οι Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο, που είχαν καταδικαστεί το 2001 σε βαριές ποινές κάθειρξης για κατασκοπεία, «επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα μας», είπε ο Κάστρο.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Αβάνα θα απελευθερώσει έναν Αμερικανό κουβανικής καταγωγής που κρατείται με την κατηγορία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ.


Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters