Οι ΗΠΑ απέφυγαν νέο «κλείδωμα» με προϋπολογισμό $1,1 τρισ.

Τον κίνδυνο νέου «κλεισίματος» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης απέφυγαν, για την ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφότου τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε προϋπολογισμό 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο προϋπολογισμός, που είχε την υπογραφή των Ρεπουμπλικάνων, πέρασε σε 219 ψήφους υπέρ έναντι 206 κατά και διασφαλίζει τη λειτουργία του μεγαλύτερου μέρους της κυβέρνησης ως τον Σεπτέμβριο του 2015

Ωστόσο, σε μια ακόμα ένδειξη του βαθέως χάσματος μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών με αιχμή τις πρωτοβουλίες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη μετανάστευση, ο προϋπολογισμός προβλέπει πως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας παραδείγματος χάριν θα χρηματοδοτείται ως τον Φεβρουάριο.

Το γεγονός αυτό προαναγγέλλει συνέχιση της πολιτικής σύγκρουσης στις αρχές του 2015, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ευελπιστούν να επιφέρουν ριζικές αλλαγές στα σχέδια του κ. Ομπάμα, ο οποίος προσπαθεί να δράσει ανεξάρτητα του Κογκρέσου λόγω Ρεπουμπλικανικής αντίστασης στις προτάσεις του.

Η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από τις διαφωνίες μεταξύ των δυο πλευρών. Εξήντα-επτά Ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός δεν κατέρριπτε την εκτελεστική εντολή του κ. Ομπάμα που ουσιαστικά αποτρέπει την απέλαση περίπου 5 εκατομμυρίων μεταναστών. Στον αντίποδα, η υπερψήφιση ήταν δυνατή μόνον χάρη σε 57 Δημοκρατικές θετικές ψήφους, που ήλθαν μετά από έκκληση του προέδρου Ομπάμα.

Ο προϋπολογισμός θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί στη Γερουσία, η οποία έχει δυο μέρες προθεσμία για να τον περάσει, και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον κ. Ομπάμα.
Πηγή: skai.gr