Τάφος για σχεδόν 3.500 μετανάστες η Μεσόγειος το 2014

Τουλάχιστον 3.419 μετανάστες και πρόσφυγες, απολογισμός-ρεκόρ, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, με τον διάπλου αυτόν να έχει γίνει «η πιο θανάσιμη διαδρομή του κόσμου», όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Από την αρχή της χρονιάς, περισσότεροι από 207.000 άνθρωποι επιχείρησαν να περάσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ το 2011, όταν 70.000 μετανάστες είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους στη διάρκεια της εξέγερσης της αραβικής άνοιξης, με αιχμή τον εμφύλιο της Λιβύης.

Τα δραματικά στοιχεία έρχονται λιγότερο από δυο μήνες αφότου η Ιταλία ανακοίνωσε τον τερματισμό της θαλάσσιας αποστολής Mare Nostrum, η οποία έσωσε τη ζωή περισσότερων από 150.000 ανθρώπων από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το 2013. Τη θέση του έχει λάβει η μικρότερης κλίμακας ευρωπαϊκή αποστολή Triton.

Η Μεσόγειος όμως δεν είναι η μόνη θάλασσα όπου μετανάστες και πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία του UNHCR, περισσότεροι από 384.000 άνθρωποι προσπάθησαν να διασχίσουν θαλάσσιες ζώνες από την έναρξη του 2014.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο