Γερμανία: H Μέρκελ πέτυχε με άνεση την έγκριση του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξασφάλισε με άνεση και μεγάλη πλειοψηφία την υποστήριξη της ομοσπονδιακής Βουλής, της Μπούντεσταγκ, στα σχέδιά της να προωθήσει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στην σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας —έπειτα από 46 χρόνια— το 2015.

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε το σχέδιο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με 474 ψήφους υπέρ έναντι 113 κατά, ενώ καταγράφηκε μία αποχή.

Για μια «δέσμευση για το μέλλον» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk και πρόσθεσε πως «όλοι μας θα έχουμε ως μέτρο σύγκρισης» τον προϋπολογισμό αυτό, ακόμη και οι κυβερνήσεις που θα διαδεχθούν τη σημερινή, και συμπλήρωσε πως η τήρηση «της δέσμευσης αυτής που αναλαμβάνουμε, αυτό θα είναι το δύσκολο».

Πάντως η προσπάθεια της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού υπό την Μέρκελ να εκτελέσει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη Γερμανία μετά το 1969 επικρίθηκε από στελέχη της αντιπολίτευσης, που καλούν το Βερολίνο να πράξει περισσότερα για να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, τόσο στην ίδια τη χώρα, όσο και στην ευρωζώνη.

Οι εκκλήσεις από το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) και τους Πράσινους αντηχούν τις προτροπές τόσο των εταίρων της Γερμανίας στην ευρωζώνη όσο και από την Ουάσινγκτον το Βερολίνο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην 18μελή νομισματική ένωση.

Ο Σόιμπλε έχει παρουσιάσει σχέδια αύξησης κατά €10 δισεκ. των δημοσίων δαπανών για επενδύσεις, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, επιμένοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακός κρατικός δανεισμός για τον σκοπό αυτό.

Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ομοσπονδιακές κρατικές δαπάνες ύψους περίπου €300 δισεκ., έναντι του στόχου του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού για δαπάνες €269,5 δισεκατομμυρίων. Πέρυσι η Γερμανία έκανε δημόσιες δαπάνες ύψους €307,8 δισεκατομμυρίων.

Πάντως η χώρα συνεχίζει να έχει ένα χρέος το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το 60% του ΑΕΠ της, το όριο με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Στα τέλη του 2013 το χρέος (€2,150 τρισεκ.) αντιπροσώπευε το 78% του ΑΕΠ της Γερμανίας, με τον Σόιμπλε να επιθυμεί να μειωθεί το επίπεδό του κάτω από το 60% ως το 2024.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ