Με νέα πυρηνική δοκιμή απειλεί η Βόρεια Κορέα

Σαφέστατη προειδοποίηση πως είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή έστειλε η Βόρεια Κορέα, απαντώντας στην απόφαση επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών να ζητήσει την παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Πιονγκγιάνγκ κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες πως ενορχήστρωσαν την όλη υπόθεση, καταγγέλλοντας πως το ψήφισμα της επιτροπής βασίζεται σε «κατασκευασμένες καταθέσεις» ατόμων που έχουν αυτομολήσει.

Χαρακτηρίζει το ψήφισμα ως «σοβαρή πολιτική πρόκληση» από την πλευρά της Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας πως «τέτοια επιθετικότητα [...] δεν μας επιτρέπει να απόσχουμε πλέον από τη διενέργεια μιας νέας πυρηνικής δοκιμής».

Τέλος, ο Βορράς προσθέτει πως η στρατιωτική δυνατότητα αποτροπής που διαθέτει θα «ενισχυθεί χωρίς όριο» έναντι των ΗΠΑ.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι πως η Πιονγκγιάνγκ είναι διατεθειμένη να δώσει βάση στην απειλή της, καθώς νέες δορυφορικές φωτογραφίες υποδεικνύουν πως ο Βορράς θέτει εκ νέου σε λειτουργία τμήματα του κύριου πυρηνικού συμπλέγματός του, στη Γιονγμπιόν.

Συγκεκριμένα, το νέο υλικό δείχνει ατμό να αναδύεται από την εγκατάσταση όπου γίνεται η επεξεργασία των χρησιμοποιημένων υλικών που χρησιμοποιεί ο αντιδραστήρας της Γιονγμπιόν.

Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές στην ιστορία της, το 2006, το 2009 και το 2013, προκαλώντας την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας.
Πηγή: skai.gr