Η Φατάχ ακύρωσε τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Αραφάτ στη Γάζα

Την ακύρωση των εκδηλώσεων μνήμης που είχαν προγραμματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας με αφορμή τη 10η επέτειο από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, το 2004, αποφάσισε η Φατάχ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Η απόφαση της Φατάχ ήλθε στον απόηχο 10 βομβιστικών επιθέσεων που είχαν ως στόχο κατοικίες και αυτοκίνητα μελών της οργάνωσης στη Γάζα. Μια από τις εκρήξεις έπληξε την εξέδρα όπου θα λάμβάνε χώρα η εκδήλωση για τον νεκρό παλαιστίνιο ηγέτη.

Η Φατάχ επέρριψε την «πλήρη ευθύνη» για τις επιθέσεις στην ισλαμική Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα, σε μια ένδειξη αυξανόμενη έντασης μεταξύ των δυο παρατάξεων.

Πριν την απόφαση ακύρωσης της εκδήλωσης, το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, είχε επισήμως ενημερώσει τη Φατάχ πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια της συγκέντρωσης προς τιμήν του Αραφάτ την Τρίτη.

Η σχέση μεταξύ Χαμάς και Φατάχ είναι παραδοσιακά ανταγωνιστική, με τη Χαμάς να εκδιώκει την Φατάχ από τη Γάζα το 2007 και να καταλαμβάνει την εξουσία. Η Φατάχ, οργάνωση του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ελέγχει τη Δυτική Όχθη.

Παρά ταύτα, τον Απρίλιο οι δύο πλευρές κατόρθωσαν να συμφωνήσουν για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από το Ισραήλ, δεδομένου ότι το Τελ Αβίβ θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ