Νέα απεργία πείνας άρχισε η 25χρονη Ιρανή που φυλακίστηκε επειδή ήθελε να δει ανδρικό βόλεϊ

Νέα απεργία πείνας άρχισε η 25χρονη βρετανο-ιρανή Γκοντσέχ Γαναμί, η οποία έχει καταδικαστεί σε ένα έτος φυλάκισης στο Ιράν, επειδή προσπάθησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα βόλεϊ μεταξύ ανδρικών ομάδων.

Όπως δήλωσε ο αδελφός της στο Γαλλικό Πρακτορείο, η 25χρονη διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι ο αρμόδιος δικαστής δεν έχει ακόμα επικυρώσει την ποινή φυλάκισής της, μολονότι η σχετική διορία έχει πλέον παρέλθει.

«Η υπόθεσή της είναι ‘στο κενό’ [...] Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλουν να απαγγείλουν την [τελική] ποινή όταν έχουν ήδη λάβει την απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αδελφός της, Ιμάν.

«Μας ανησυχεί πολύ [αυτή η κατάσταση]. Δεν έχουν νομική βάση για να την κρατούν», συμπλήρωσε.

Τα αίτια της καταδίκης της δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Η κατηγορία που τη βάραινε αφορούσε τη διάδοση αντικυβερνητικής προπαγάνδας, μια ευρεία κατηγορία που χρησιμοποιείται συχνά στα ιρανικά δικαστήρια.

Πρόκειται για τη δεύτερη απεργία πείνας στην οποία προχωρά η Γαναμί. Η πρώτη άρχισε πριν την καταδίκη της και διήρκεσε δυο εβδομάδες, με τη νεαρή κοπέλα να διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι κρατούνταν επί μήνες χωρίς δίκη. Συνελήφθη στις 20 Ιουνίου και καταδικάστηκε στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η 25χρονη κρατούνταν επί 45 ημέρες σε απομόνωση

Η υπόθεσή της έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον με τη Διεθνή Αμνηστία να καταδικάζει τη συνολική μεταχείρισή της ως «αηδιαστική».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ