Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, αφού τον πρόλαβε ο στρατός

Την παραίτησή του από την προεδρία της Μπουρκίνα Φάσο, μετά από 27 χρόνια στην εξουσία, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο Μπλεζ Κομπαορέ, στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν από χθες την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.

Αρχηγός του κράτους ανέλαβε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ονορέ Τραορέ.

Νωρίτερα, ο κ. Κομπαορέ είχε αρνηθεί να παραιτηθεί, αποσαφηνίζοντας πως θα παρέμενε στον προεδρικό θώκο και το 2015, μετά το τέλος 12μηνης θητείας προσωρινής κυβέρνησης. Άγνωστο παραμένει για ποιο λόγο αποφάσισε τελικά να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρώην πλέον πρόεδρος καλεί για τη διενέργεια εκλογών εντός 90 ημερών, προσθέτοντας πως από την πλευρά του έχει «πράξει το καθήκον του».

Πάντως, η οριστική ανακοίνωση παραίτησης ήλθε λίγη ώρα αφότου συνταγματάρχης του στρατού ανακοίνωσε την αποχώρηση του κ. Κομπαορέ από την προεδρία, μιλώντας στα πλήθη των διαδηλωτών στην Ουαγκαντούγκου.

«Από σήμερα, ο κ. Κομπαορέ δεν είναι πλέον στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά ο συνταγματάρχης Μπουρεϊμά Φαρτ, απευθυνόμενος σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν όταν η Βουλή άρχισε να εξετάζει αναθεώρηση του Συντάγματος που θα επέτρεπε την περαιτέρω παραμονή του κ. Κομπαορέ στην προεδρία. Πήρε την εξουσία μετά από πραξικόπημα το 1987 και έκτοτε έχει κερδίσει τέσσερις αμφιλεγόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ