Mόσχα μετά τη συμφωνία με Κίεβο: Η Ρωσία αξιόπιστος πάροχος φυσ. αερίου για την Ευρώπη

Η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει με αξιοπιστία φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ενώ η συμφωνία που υπεγράφη με την Ουκρανία θα εξασφαλίσει τη σταθερή παροχή ενέργειας κατά την περίοδο του χειμώνα, τόνισε την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσία υπήρξε πάντα ένας αξιόπιστος πάροχος ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη και τους λοιπούς καταναλωτές. Ήταν, είναι και θα είναι ένας αξιόπιστος πάροχος», δήλωσε ο Νόβακ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την υπογραφή της συμφωνίας για εφοδιασμό της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

«Η περίοδος του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι πλέον ασφαλής (για την Ουκρανία) και η παροχή στους ευρωπαίους καταναλωτές είναι επίσης σταθερή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μελλοντικές σχέσεις μας θα είναι εποικοδομητικές και ότι θα πληρούνται οι όροι των μεταξύ μας συμφωνιών», δήλωσε.

Η συμφωνία για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία υπεγράφη την Πέμπτη στις Βρυξέλλες μεταξύ των δύο χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της συμφωνίας είναι η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην γειτονικής της χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου του χειμώνα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα, δήλωσε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα είναι σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2015.

Οι επικεφαλής των εταιρειών παροχής φυσικού αερίου των δύο χωρών υπέγραψαν ξεχωριστά έγγραφα.
Πηγή: skai.gr