Ουκρανία: Αποκαθήλωσαν το μεγαλύτερο άγαλμα του Λένιν

Διαδηλωτές στο Χάρκοβο αποκαθήλωσαν τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα το μεγαλύτερο άγαλμα του Λένιν, διαμαρτυρόμενη για την επιρροή που ασκεί η Μόσχα.

Έπειτα από 2 ώρες που έκοβαν με αλυσοπρίονα, εργάτες που είχαν αναρριχηθεί στο άγαλμα έκοψαν τα πόδια του αγάλματος του Λένιν και το μνημείο, ύψους 8,50 μέτρων, έπεσε από το βάθρο, ενώ ένα συγκεντρωμένο πλήθος επευφημούσε με ενθουσιασμό.

Η αποκαθήλωση του αγάλματος υπήρξε το αποκορύφωμα της χθεσινής διαδήλωσης, με έντονη την παρουσία και των εθνικιστών, που ανήκαν σε σύλλογο τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Μετά την αποπομπή τον περασμένο Φεβρουάριο του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η τύχη του αγάλματος είχε βρεθεί στο επίκεντρο διαφωνιών.

Οι τοπικές αρχές, που υποστήριζαν ότι φοβούνταν πως πέφτοντας το άγαλμα θα διαπερνούσε το οδόστρωμα και θα προκαλούσε ζημίες στις σήραγγες του μετρό, είχαν υποσχεθεί να το αποκαθηλώσουν τηρώντας τους κανόνες για την διατήρηση έργων τέχνης, αλλά οι διαδηλωτές προτίμησαν να το κάνουν οι ίδιοι, χωρίς να περιμένουν.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

«Ο Λένιν; Ας πέσει. Αφού κανείς δεν τραυματίστηκε. Από τη στιγμή που αυτό το απομεινάρι του κομμουνιστικού ειδώλου δεν αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων» έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στο Facebook.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό πρακτορείο