Κλείσιμο

130.000 Κούρδοι πρόσφυγες πέρασαν στην Τουρκία μέσα σε λίγες μέρες (upd)

Περίπου 130.000 Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν καταφύγει στο έδαφος της Τουρκίας κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, μπροστά στην επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, αυξάνοντας τον προγενέστερο απολογισμό, που τοποθετούσε τον αριθμό των προσφύγων σε 100.000.

Ο κ. Κουρτουλμούς τόνισε πως η Άγκυρα είναι προετοιμασμένη για «το χειρότερο ενδεχόμενο, που είναι η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων» από τη Συρία.

Την ίδια ώρα, τo Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) κάλεσε τους Κούρδους της Τουρκίας να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στη Συρία, οι οποίοι πολιορκούν την μεγάλη κουρδική πόλη Άιν αλ-Αράμπ, κοντά στα σύνορα.

Εκπρόσωπος της μεγαλύτερης κουρδικής ένοπλης οργάνωσης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως οι κούρδοι αντάρτες έχουν σταματήσει την επέλαση των τζιχαντιστών προς την πόλη Κομπανί, από όπου προέρχονται πολλοί από τους εκτοπισμένους.

Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί περίπου 1 εκατομμύριο σύρους πρόσφυγες, πριν από τον εκτοπισμό των κουρδικών πληθυσμών προς το έδαφός της.

Την Παρασκευή, η Άγκυρα άνοιξε τα σύνορά της για τους εξαντλημένους πρόσφυγες σε έκταση 30 χιλιομέτρων κατά μήκος της τουρκο-συριακής μεθορίου, ωστόσο, μόνο δύο από τα εννέα σημεία εισόδου παρέμεναν ανοιχτά το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ