Ομπάμα: Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα λάβουν μέρος σε μάχες στο Ιράκ

Νέο μήνυμα πως αμερικανοί στρατιώτες δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε επίγειες μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ έστειλε την Τετάρτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, ουσιαστικά κλείνοντας το «παράθυρο» που άφησε ανοιχτό την Τρίτη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν έχουν και δεν θα έχουν αποστολή μάχης», τόνισε κ. Ομπάμα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (Centcom), που εδρεύει στην Τάμπα της Φλόριντα.

«Ως ανώτατος διοικητής σας, δεν θα σας επιφορτίσω, εσάς και τις υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις, με μια χερσαία επιχείρηση στο Ιράκ», συμπλήρωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Παρά ταύτα, λίγη ώρα αργότερα ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε πως ο κ. Ομπάμα θα εξετάσει το ενδεχόμενο τα τοποθετήσει αμερικανούς «συμβούλους» σε «προκεχωρημένα» σημεία (forward deployment) σε περίπτωση που απαιτηθεί. Η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά.

Στην ομιλία του, ο κ. Ομπάμα επανέλαβε πως η συμβολή των ΗΠΑ θα είναι οι αεροπορικές επιδρομές έναντι των δυνάμεων και των καταφυγίων του ΙΚ, σε συνδυασμό με το συντονισμό του διεθνούς συνασπισμού που, όπως είπε, σήμερα αριθμεί περισσότερες από 40 χώρες. Όπως είπε ορισμένα μέλη της συμμαχίας θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ στις αεροπορικές επιδρομές ενώ άλλα θα αναλάβουν την εκπαίδευση ιρακινών στρατευμάτων.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλούν χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ, σε περίπτωση που η νυν στρατηγική αποτύχει, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες σε ορισμένους Δημοκρατικούς βουλευτές και γερουσιαστές.

Το Ιράκ ούτε χρειάζεται, ούτε θέλει την παρουσία ξένων επίγειων δυνάμεων στο έδαφός του για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Associated Press.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters