Τελευταία έκκληση στους Σκωτσέζους υπέρ της ένωσης από τον Κάμερον

Μία τελευταία έκκληση προς τους Σκωτσέζους να μην πάρουν στο δημοψήφισμα της Πέμπτης την απόφαση που θα διαλύσει «την οικογένεια των εθνών» που απαρτίζουν τη χώρα, αλλά να ψηφίσουν «για να σώσουν το Ηνωμένο Βασίλειο», απηύθυνε από το Αμπερντήν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός ηγέτης επανέλαβε ότι μία ψήφος υπέρ του «Όχι» στην ανεξαρτησία θα σήμαινε νέες εξουσίες για τη Σκωτία επί των τομέων της φορολογίας, των δαπανών και του κράτους πρόνοιας - ένα «μεγάλο πρωτοφανές πρόγραμμα αποκέντρωσης με πρόσθετες εξουσίες για το σκωτσέζικο κοινοβούλιο».

Τόνισε επίσης ότι μια απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα ήταν αναστρέψιμη. «Δε θα ήταν ένας δοκιμαστικός χωρισμός, αλλά ένα επώδυνο διαζύγιο», είπε ο κ. Κάμερον. «Με το κεφάλι, την καρδιά και την ψυχή θέλουμε να μείνετε», ανέφερε ενδεικτικά.

Πρόσθεσε πως οι ηγέτες της εκστρατείας υπέρ του «Ναι» ζωγραφίζουν μια εικόνα της Σκωτίας που θα είναι καλύτερη με κάθε τρόπο ως ανεξάρτητη χώρα.

«Αλλά όταν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή έτσι είναι. Και είναι καθήκον μου να είναι ξεκάθαρος για τις πιθανές συνέπειες μιας ψήφου στο ‘Ναι’, σχολίασε ο πρωθυπουργός, λέγοντας στη συνέχεια πως οι δύο χώρες δε θα μοιράζονται κοινό νόμισμα, κοινές ένοπλες δυνάμεις, κοινά συνταξιοδοτικά Ταμεία και απολύτως ανοιχτά σύνορα.

«Πάνω από τα μισά στεγαστικά δάνεια στη Σκωτία θα χορηγούνταν από τράπεζες σε μια ξένη χώρα. Για όσες τράπεζες θα παρέμεναν στη Σκωτία, θα σήμαινε πως αν ποτέ αντιμετώπιζαν δυσκολίες, το κόστος θα επωμίζονταν αποκλειστικά οι Σκωτσέζοι φορολογούμενοι», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, συναντώντας επιχειρηματίες στο Εδιμβούργο, ο Πρώτος Υπουργός της τοπικής κυβέρνησης και επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ είχε κατηγορήσει για ακόμα μία φορά το Γουέστμινστερ για εκφοβισμό των ψηφοφόρων ενόψει της Πέμπτης.

Ο κ. Σάλμοντ είπε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον πίεσε επιχειρηματίες να εκδώσουν προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της ανεξαρτησίας.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μια Βρετανία «ενωμένη και ισχυρή». Πρόσθεσε όμως πως «η απόφαση ανήκει στους Σκωτσέζους».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο