Ο αμερικανός δημοσιογράφος Στίβεν Σότλοφ είχε και ισραηλινή υπηκοότητα

Ο αμερικανός δημοσιογράφος Στίβεν Σότλοφ, ο οποίος εκτελέστηκε δια αποκεφαλισμού από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα του Ιράκ, είχε και ισραηλινή υπηκοότητα, ανακοίνωσε σήμερα το Ισραήλ, μία πληροφορία που προφανώς δεν έδινε νωρίτερα στη δημοσιότητα για να μην θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ομήρου.

"Ελεύθερο προς δημοσιοποίηση: Ο Στίβεν Σότλοφ ήταν Ισραηλινός πολίτης. Η ψυχή του ας αναπαύεται", έγραψε στο Twiter ο Πολ Χίρσον, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισλαμικό Κράτος, που δρα στη Συρία και το Ιράκ, έδωσε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την εκτέλεση δια αποκεφαλισμού του Σότλοφ ως αντίποινα για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Σήμερα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του βίντεο.

Η δολοφονία του καλύφθηκε εκτενώς από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι ο 31 ετών δημοσιογράφος ήταν εβραίος κι ότι συνεργαζόταν με αυτά, αλλά απέκρυπταν την πληροφορία αυτή από τότε που οι τζιχαντιστές του ΙΚ απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν πριν από δύο εβδομάδες.

"Αρνηθήκαμε να αναγνωρίσουμε την όποια σχέση μαζί του σε περίπτωση που αυτό θα τον εξέθετε σε κίνδυνο", είπε ο Αβί Χόφμαν, εκδότης του περιοδικού Jerusalem Report, το οποίο έχει δημοσιεύσει δουλειά του Σότλοφ.

Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, επικαλούμενη πρώην όμηρο μαζί με τον Σότλοφ, έγραψε ότι το θύμα απέκρυψε από τους τζιχαντιστές την εβραϊκή του καταγωγή υποδυόμενος τον άρρωστο καθ΄όσο νήστευε για το Γιομ Κιπούρ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σότλοφ, ο οποίος είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, μετεγκαταστάθηκε στο Ισραήλ το 2005 και σπούδασε σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο κοντά στο Τελ Αβίβ, το Interdisciplinary Center Herzliya.
Πηγή: skai.gr