Χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο οι επαφές στο Μινσκ για την Ουκρανία

Χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο ολοκληρώθηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας οι συνομιλίες της ομάδας επαφής για την Ουκρανία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ρωσόφιλων αυτονομιστών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Ανταλλάξαμε έγγραφα, η ουκρανική πλευρά παρουσίασε τη θέση της, ενώ εμείς παρουσιάσαμε τη δική μας», δήλωσε μετά το πέρας της σχεδόν 4ωρης συνάντησης ο Αντρέι Πούργκιν, αναπληρωτής πρωθυπουργός της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», την οποία έχουν ιδρύσει οι αυτονομιστές.

Όπως δήλωσε ο κ. Πούργκιν, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, συνεδρίαση κατά την οποία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα σημαντικά ζητήματα.

Πηγή του ρωσικού πρακτορείου Itar-Tass σημείωσε πως οι αντιμαχόμενες πλευρές πρόκειται να συστήσουν υποομάδες εργασίας οι οποίες θα αναλάβουν την επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως την επίτευξη εκεχειρίας, την ανταλλαγή κρατούμένων, τον έλεγχο βαρέων όπλων και άλλα.

Οι επαφές στο Μινσκ έρχονται τη στιγμή που οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν σημειώσει μία σειρά επιτυχιών στα πεδία των μαχών, ανακαταλαμβάνοντας το διεθνές αεροδρόμιο του Λουχάνσκ και πλησιάζοντας την Μαριούπολη, κύριο λιμάνι στο νότιο τμήμα της επαρχίας του Ντόνετσκ.

Κίεβο και Δύση κατηγορούν τη Ρωσία πως έχει στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία και εξοπλίζει τους αντάρτες, κατηγορία την οποία η Μόσχα απορρίπτει.

Για «ευθεία και ανοικτή επίθεση» κατηγόρησε τη Ρωσία ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με «έναν μεγάλο πόλεμο» με τη Ρωσία, στον οποίο οι απώλειες ενδέχεται να φτάσουν τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας προσθέτοντας πως «πρέπει να οργανώσουμε άμεσα την άμυνά μας εναντίον της Ρωσίας, η οποία προσπαθεί όχι μόνο να πάρει θέση στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και να εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας».

Στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αντεπίθεση εξαπέλυσε ο ρώσος προεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στους ευρωπαίους ηγέτες, λίγες μέρες αφότου η Ε.Ε. έδωσε προθεσμία μίας εβδομάδας στη Μόσχα προκειμένου να αποκλιμακώσει την εμπλοκή της στην κρίση, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα προχωρήσει σε νέες κυρώσεις.

Ο κ. Πούτιν κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «κλείνουν τα μάτια» στις στρατιωτικές ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων που βάλλουν κατά αμάχων στην ανατολική Ουκρανία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ