Ο ουκρανός πρέσβης στον ΟΑΣΕ κατήγγειλε ρωσική εισβολή στη χώρα του

Ο απεσταλμένος της Ουκρανίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε σήμερα Πέμπτη ότι ρωσικός τακτικός στρατός –και όχι ρώσοι που μάχονται στο πλευρό των αυτονομιστών- κατέλαβε την πόλη Νοβοαζόφσκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, όμως ο ρώσος ομόλογός του απάντησε ότι δεν υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις πέρα από τα σύνορα. Η ΕΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο Ιχόρ Προκόπτσουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά, καταγράψαμε άμεση εισβολή του ρωσικού στρατού στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας», αναφερόμενος «στην κατάληψη από τον τακτικό στρατό της Ρωσίας της πόλης Νοβοαζόφσκ και πολλών άλλων κοντινών πόλεων». Ο Προκόπτσουκ υπογράμμισε ότι το Κίεβο θεωρεί τις κινήσεις αυτές «επιθετική ενέργεια».

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ Αντρέι Κέλιν απάντησε λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχουν ρώσοι στρατιώτες» στην Ουκρανία, μετά το πέρας μιας έκτακτης συνεδρίασης του οργανισμού.

«Δεν υπάρχει παρά μία μονάδα» με «περίπου δέκα ρώσους στρατιώτες που πέρασε από λάθος τα σύνορα πριν δύο ημέρες», συνέχισε ο διπλωμάτης αναφερόμενος στους ρώσους στρατιώτες που συνέλαβε το Κίεβο την Τρίτη. «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν περνούν από κανένα σημείο των συνόρων της Ουκρανίας», σημείωσε ο Κέλιν.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κατά τα φαινόμενα εντεινόμενης κρίσης.

«Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς λαμβάνει χώρα μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε ο Ποροσένκο σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.
Πηγή: skai.gr