Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραήλ και Παλαιστίνη αποδέχθηκαν τη νέα έκκληση της Αιγύπτου για μία γενική και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, λίγο μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, που τέθηκε σε ισχύ στις 7 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για ενα μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός».

Στο μεταξύ, μετά την κατάπαυση του πυρός, η Χαμάς ανακήρυξε τη νίκη της επί του Ισραήλ. Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι "το Ισραήλ αποδέχτηκε την αιγυπτιακή πρόταση για πλήρη και χωρίς χρονικούς περιορισμούς εκεχειρία", σημειώνοντας ότι "ανέκαθεν υποστήριζε μια άνευ όρων εκεχειρία".

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη Ραμάλα υπογράμμισε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να συνοδευτεί από βοήθεια για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κοινοτήτων.

Χιλιάδες παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Γάζας γιορταζοντας την εκεχειρα μετά από 50 ημέρες εχθροπραξιών, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.130 συμπολίτες τους. Όμως δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από εορταστικούς πυροβολισμούς που αποδίδονται σε άνδρες της Χαμάς.

Σημερα, πάντως μέχρι την έναρξη της εκεχειρίας το Ισραήλ έπληξαν 200 ρουκέτες, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμής, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Νωρίτερα, πριν από την ισχύ της εκεχειρίας, σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις τρεις παλαιστίνιοι στη Ράφα και δυο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από όλμο που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της περιοχής Εσκόλ. Ο όλμος χτύπησε μια ομάδα πολιτών σε ένα κιμπούτς. Ο ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Το νοσοκομείο Σορόκα όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες ανακοίνωσε αργά την Τρίτη το βράδυ ότι ο ένας από τους δύο υπέκυψε.

Η αμερικανική κυβέρνηση «στηρίζει πλήρως» τη συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Ψάκι.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ