Βίντεο με αιχμάλωτους Ρώσους δημοσίευσε το Κίεβο – Πέρασαν τα σύνορα «κατά λάθος» απαντά η Μόσχα

Χωρίς καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης συνεχίζεται η κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λίγες ώρες πριν την συνάντηση του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο με το ρώσο ομόλογό του στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Βίντεο που φέρεται να εικονίζει 10 ρώσους αλεξιπτωτιστές που αιχμαλωτίστηκαν ενώ μάχονταν στο πλευρό ρωσόφιλων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία εξέδωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι εικόνες δείχνουν άνδρες ντυμένους με στολές παραλλαγής. Ένας εξ αυτών δηλώνει πως ονομάζεαι Ιβάν Μιλχάκοφ και δίνει, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία του τάγματός του που φέρεται να εδρεύει στη ρωσική πόλη Κοστρόμα.

«Δεν είδα πού περάσαμε τα σύνορα. Απλώς μας είπαν πως θα κάνουμε πεζοπορία 70 χιλιομέτρων σε τρεις ημέρες», συμπληρώνει.

Οι ρώσοι στρατιώτες πέρασαν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα «κατά λάθος» απαντούν ρωσικές κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στα κρατικά πρακτορεία Itar-Tass και Interfax.

«Οι στρατιώτες περιπολούσαν σε μία ζώνη των συνόρων, φαίνεται πως διάβηκαν τα σύνορα κατά λάθος σε μία υπανάπτυκτη περιοχή που δεν είχε καμία σήμανση», σημείωσε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο Itar-Tass.

Τόνισε μάλιστα πως οι στρατιώτες «δεν αντιστάθηκαν καθόλου στις ουκρανικές δυνάμεις κατά την κράτησή τους».

Κρίσιμη συνάντηση στο Μινσκ

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Ποροσένκο διέταξε τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, ο κ. Ποροσένκο τόνισε πως πολλά μέλη της διαλυμένης πλέον Βουλής είναι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς και συνδέονται με τους ρωσόφιλους αυτονομιστές.

Το βίντεο με τους ρώσους στρατιώτες ενδέχεται να πυροδοτήσει εκ νέου τις τεταμένες σχέσεις Κιέβου-Μόσχας, ενόψει της κρίσιμης συνάντησης του κ. Ποροσένκο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Πέραν της ουκρανικής κρίσης, επί τάπητος θα τεθούν και οι εμπορικές σχέσεις του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το κρίσιμο ζήτημα σταθερής ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. μέσω των ουκρανικών αγωγών.

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. ήλθε στο προσκήνιο της υπόθεσης όταν στα μέσα Αυγούστου η ουκρανική Βουλή πέρασε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαγορεύσει τη μεταφορά ρωσικού γκαζιού προς την Ευρώπη μέσω του ουκρανικού δικτύου αγωγών. Η εν λόγω απαγόρευση δεν έχει ακόμα επιβληθεί.

Περίπου το 33% του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ε.Ε. προέρχεται από τη Ρωσία, και το 50% αυτού περνά μέσω των ουκρανικών αγωγών.

Η Ε.Ε. θα εκπροσωπηθεί στο Μινσκ από την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, τον επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Γιούχτ και τον επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έντινγκερ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ