Φιλορώσοι αντάρτες υποχρέωσαν αιχμαλώτους πολέμου να παρελάσουν στο Ντόνετσκ

Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες υποχρέωσαν σήμερα Συριακή, ημέρα της εθνικής γιορτής της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, δεκάδες ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου να παρελάσουν σε κεντρικό δρόμο της ανταρτοκρατούμενης ουκρανικής πόλης Ντόνετσκ, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Ο κόσμος φώναζε «φασίστες» προς τους 40 ως 50 αιχμαλώτους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λένιν, στο κέντρο του Ντονέτσκ, και περπατούσαν με σκυμμένο το κεφάλι και τα χέρια στην πλάτη, περικυκλωμένοι από αντάρτες μαχητές. Ήταν αξύριστοι και ατημέλητοι, ενώ φορούσαν είτε στολές μάχης είτε πολιτικά ρούχα.

Μια φωνή από μεγάφωνο ανακοίνωσε την άφιξή τους λέγοντας: «Μπορούμε τώρα να δούμε να περνούν άνθρωποι που στάλθηκαν για να μας σκοτώσουν». «Είμαστε Ρώσοι», συμπλήρωσε η φωνή.

Ανταποκριτές των ειδησεογραφικών πρακτορείων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της σκηνής είπαν ότι μερικοί από το πλήθος πετούσαν εναντίον των αιχμαλώτων πράγματα, όπως μπουκάλια. Μερικοί φώναζαν «Φασίστες!», «Στα γόνατα!», «Σκοτώνετε παιδιά!».

Σε μία κίνηση που είχε στόχο να φανεί ότι οι αιχμάλωτοι είναι «βρώμικοι», οχήματα οδοκαθαρισμού ακολουθούσαν και καθάριζαν το χώρο όπου οι αιχμάλωτοι είχαν περπατήσει.

Στο τέλος, οι αιχμάλωτοι ανέβηκαν σε δύο λεωφορεία τα οποία αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ οι αντάρτες που τους συνόδευαν επευφημούνταν από το πλήθος.

Εν τω μεταξύ, τους 722 έχει φτάσει ο αριθμός των μελών των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων που έχουν χάσει τη ζωή τους πολεμώντας εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας.

Μέσα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 150 στρατιώτες, στο πλαίσιο των επιτυχημένων προσπαθειών για κατάληψη των του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από τα τακτικά στρατεύματα.

Την ίδια στιγμή, στο Κίεβο, εν μέσω λαμπρής παρέλασης στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δεσμεύτηκε για δαπάνη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2015 και 2017 για τον επανεξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Προειδοποίησε μάλιστα πως η στρατιωτική απειλή για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας θα παραμείνει ζωντανή για το «προβλέψιμο μέλλον».
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters, Newsdesk ΣΚΑΪ