Δεκαοκτώ οι εκτελεσθέντες «πληροφοριοδότες» στη Γάζα

Δεκαοκτώ άνδρες που κατηγορούνταν ότι «συνεργάσθηκαν» με το Ισραήλ εκτελέσθηκαν σήμερα Παρασκευή, όπως μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός του κινήματος Χαμάς. Προγενέστερες πληροφορίες έκαναν λόγο για 11 εκτελεσθέντες.

Οι 18 φερόμενοι πληροφοριοδότες εκτελέστηκαν μία ημέρα αφότου τρεις ανώτεροι διοικητές της Χαμάς σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε το σπίτι του αρχηγού του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ. Ο ίδιος διέφυγε, όμως σκοτώθηκαν η σύζυγός του και ο μικρός γιος του.

Το Ισραήλ στηρίζεται, εν μέρει, σε παλαιστίνιους πληροφοριοδότες προκειμένου να εντοπίσει ηγετικά στελέχη της Χαμάς, τα οποία αποτελούν στόχους δολοφονικών αεροπορικών επιδρομών.

Έξι «πληροφοριοδότες» εκτελέσθηκαν δημοσίως από άνδρες που φορούσαν τη στολή των Ταξιαρχιών αλ-Κασάμ, του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, όπως στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

Οι έξι εκτελέσεις έλαβαν χώρα ενώπιον εκατοντάδων πιστών οι οποίοι έβγαιναν από το μεγαλύτερο τζαμί της Γάζας μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Τουλάχιστον άλλοι 11 άνδρες σκοτώθηκαν με σφαίρες κοντά στην έδρα της Αστυνομίας στο κέντρο της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τον ιστότοπο Majd, που πρόσκειται στη Χαμάς. Ακόμη ένας εκτελέσθηκε σε μια κοντινή πλατεία.

«Η αντίσταση δεν θα λυπηθεί κανέναν συνεργάτη, όλοι θα δικαστούν από επαναστατικά δικαστήρια και θα τους επιβληθούν οι ποινές που προβλέπονται για το έγκλημά τους», δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας της Γάζας, τον οποίο επικαλείται ιστότοπος που πρόσκειται στη Χαμάς.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή νομοθεσία, στους συνεργάτες, τους δολοφόνους και τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών μπορεί να επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

Κατ' αρχήν, κάθε εκτέλεση πρέπει να εγκρίνεται από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ηγείται της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), με την οποία η Χαμάς υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία συμφιλίωσης.

Στην πράξη όμως, η Χαμάς είναι αυτή που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Γερμανικό Πρακτορείο