Ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Εντός της ημέρας θα γίνει γνωστό το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας, διάδοχο του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θα επιλέξει η εκτελεστική επιτροπή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο κ. Ερντογάν αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο μετά από σχεδόν 11 χρόνια εξουσίας και στις 28 Αυγούστου θα ορκιστεί ως νέος πρόεδρος της χώρας.

Όλες οι ως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν πως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την πρωθυπουργία είναι ο νυν υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πρόσφατο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Sifak θέλει τον κ. Νταβούτογλου να έχει ήδη ατύπως «εκλεγεί» κατά τη διάρκεια ανεπίσημης ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Στο όνομα του κ. Νταβούτογλου στάθηκε κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του την Τρίτη και ο απερχόμενος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο κ. Νταβούτογλου έχει υπηρετήσει επί πολλά χρόνια ως πιστός σύμμαχος του κ. Ερντογάν. Αναλυτές και διεθνή μέσα ενημέρωσης εκτιμούν πως ο νέος τούρκος πρόεδρος χρειάζεται έναν πιστό αλλά και ισχυρό πρωθυπουργό, ο οποίος θα διασφαλίσει τη δύναμη του AKP ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του 2015.

Στις κάλπες του 2015 ο κ. Ερντογάν θέλει να κερδίσει μία μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να προωθήσει συνταγματικές αναθεωρήσεις που θα ενισχύσουν τις εκτελεστικές αρμοδιότητες του προεδρικού του θώκου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ