Έρευνες για τον «Βρετανό» που αποκεφάλισε τον Τζέιμς Φόλεϊ

«Δολοφονική ενέργεια χωρίς καμία δικαιολογία», χαρακτήρισε τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» στο Ιράκ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο κ. Κάμερον, που επέστρεψε στο Λονδίνο εσπευσμένα από τις οικογενειακές διακοπές του στην Κορνουάλη για έκτακτη σύσκεψη με αξιωματούχους του Φόρεϊν Όφις και του Υπουργείου Εσωτερικών, πρόσθεσε πως από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος ο τζιχαντιστής αντάρτης που φαίνεται να αποκεφαλίζει τον δημοσιογράφο «μοιάζει όλο και πιο πιθανό να είναι Βρετανός».

Η αντιτρομοκρατική ομάδα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας εξετάζει προσεκτικά το βίντεο, όπου ακούγεται καθαρά η βρετανική –πιθανότατα λονδρέζικη- προφορά του μέλους της ισλαμιστικής οργάνωσης. Η φωνή του συγκρίνεται με πληροφορίες στη βάση δεδομένων των Βρετανών ισλαμιστών που έχουν αναγνωρίσει ως απειλή οι βρετανικές αρχές.

Τόσο ο κ. Κάμερον όσο και νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ είπαν ότι η κυβέρνηση είναι ενήμερη πως «σημαντικός αριθμός» Βρετανών έχουν ενταχθεί σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στο εξωτερικό. Πιστεύεται ότι μόνο στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν προσχωρήσει περί τους 400 Βρετανούς, ενώ επί βρετανικού εδάφους έχουν πραγματοποιηθεί 69 συλλήψεις υπόπτων συνδρομής εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Συρία.

Στις δηλώσεις τους, οι κκ. Κάμερον και Χάμοντ υπογράμμισαν ότι οι Βρετανοί τζιχαντιστές αποτελούν απειλή για τη Βρετανία, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η κυβέρνηση θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση Βρετανών μουσουλμάνων. Ο δε υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι Βρετανοί υπήκοοι είναι αναμεμιγμένοι σε «τρομερά εγκλήματα» και πιθανώς στη διάπραξη «φρικαλεοτήτων».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε επίσης ότι το βίντεο του αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ δεν αλλάζει τη βρετανική πολιτική στο Ιράκ. Απέκλεισε για ακόμα μία φορά την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος ή άλλη ενεργή στρατιωτική ανάμιξη της Βρετανίας στο πλευρό των ΗΠΑ. Νωρίτερα ο κ. Χάμοντ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής Βρετανών στρατιωτών στη Βαγδάτη για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το Ισλαμικό Κράτος.

Ο κ. Κάμερον πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ένας αγώνας εναντίον του ισλαμιστικού εξτρεμισμού – δεν είναι αγώνας μίας θρησκείας εναντίον μίας άλλης – είναι αγώνας όλων των λαών και όλων των θρησκειών, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ, εναντίον ενός δηλητηριώδους εξτρεμισμού».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο