Επέστρεψαν στην κυβέρνηση του Ιράκ οι κούρδοι υπουργοί

Οι κούρδοι υπουργοί, οι οποίοι είχαν αναστείλει τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι στο Ιράκ, επέστρεψαν στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη χώρα του έναντι των τζχιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Επέστρεψα στη Βαγδάτη ως υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Κούρδος Χοσιάρ Ζεμπάρι. Ο κ. αλ-Μάλικι είχε εξοργίσει τους κούρδους ηγέτες κατηγορώντας τους ότι προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες όταν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν σαρώσει τον Ιούνιο το βόρειο Ιράκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, εγκαταλελειμμένος από σχεδόν όλους τους συμμάχους του, ο κ. αλ-Μαλίκι παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, μετά από δύο συναπτές θητείες, και δήλωσε πως στηρίζει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι.

Ο κ. Ζεμπάρι κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το Ιράκ στον αγώνα του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, λίγες ώρες αφού η τζιχαντιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο φέρεται ότι εικονίζεται ο αποκεφαλισμός ενός αμερικανού δημοσιογράφου, που είχε απαχθεί το 2012 στη Συρία.

Ο κ. Ζεμπάρι σημείωσε πως το Ισλαμικό Κράτος είναι μια απειλή για τον κόσμο και όχι μόνο για τις εθνοτικές μειονότητες του Ιράκ, μέλη των οποίων έχει σφάξει κατά την τελευταία επίθεσή του στο βορρά.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters