Στα χέρια των Κούρδων βρίσκεται μέρος του φράγματος της Μοσούλης

Μέρος του φράγματος της Μοσούλης έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι κούρδοι αντάρτες πεσμεργκά, συνεχίζοντας τη σταδιακή επέλασή τους σε βάρος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσαν στο Associated Press και το Reuters κούρδοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται. Οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν παγιδεύσει τους δρόμους γύρω από το φράγμα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, επιβραδύνοντας την πρόοδο των κουρδικών δυνάμεων, όπως δήλωσαν δύο αξιωματικοί στο AP.

«Θεού θέλοντος θα πάρουμε τον έλεγχο του φράγματος σήμερα [Κυριακή]», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος των πεσμεργκά.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες σφυροκοπούν τις θέσεις των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με το BBC, τα αμερικανικά αεροσκάφη έχουν πλήξει τουλάχιστον 14 οχήματα που χρησιμοποιούνταν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ανάμεσα στα χτυπημένα οχήματα βρίσκονται τεθωρακισμένα που άφησαν πίσω τους οι ΗΠΑ όταν εγκατέλειψαν το Ιράκ το 2011και στη συνέχεια έπεσαν στα χέρια των ανταρτών.

Το φράγμα είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς υδροδοτεί και ηλεκτροδοτεί μεγάλο μέλος του βόρειου Ιράκ. Τυχόν καταστροφή του φράγματος από τους τζιχαντιστές θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια φυσική και οικονομική καταστροφή.

Από τα μέσα Ιουλίου, το Ισλαμικό Κράτος έχει κατορθώσει να θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες εκτάσεις γης στο βόρειο και το δυτικό Ιράκ, πετυχαίνοντας μία σειρά νικών έναντι του τακτικού ιρακινού στρατού και των κούρδων μαχητών.

Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία έχουν αρχίσει να στέλνουν όπλα στους κούρδους μαχητές προκειμένου να τους βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών. Το ενδεχόμενο εξοπλισμού των πεσμεργκά εξετάζουν επίσης Γερμανία και Βρετανία, μετά το σχετικό «πράσινο φως» που έδωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισημαίνει πως το Λονδίνο πρέπει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμή του προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και να αποτραπεί η δημιουργία ενός «τρομοκρατικού κράτους» στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ