Πάπας: Οι κομμουνιστικές χώρες δεν πρέπει να φοβούνται τους χριστιανούς

Το πλέον ξεκάθαρο άνοιγμά του προς στην Κίνα και άλλα κομμουνιστικά καθεστώτα της Ασίας πραγματοποίησε την Κυριακή ο πάπας Φραγκίσκος, σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται να φοβούνται τους χριστιανούς, καθώς δεν έρχονται ως «κατακτητές», αλλά ως εταίροι έτοιμοι για διάλογο.

«Στο πνεύμα του να είμαστε ανοικτοί σε άλλους, ειλικρινά ελπίζω πως οι χώρες [της Ασίας] με τους οποίους η Αγία Έδρα δεν έχει ακόμα μία πλήρη σχέση δε θα διστάσουν να προχωρήσουν το διάλογο, για το καλό όλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από τη Νότια Κορέα, απευθυνόμενος σε περίπου 70 επισκόπους από 35 χώρες της Ασίας.

Στη συνέχεια μάλιστα, σε μη προετοιμασμένες δηλώσεις, εξήγησε πως δε μιλά «μόνο για πολιτικό διάλογο αλλά και αδελφικό». Οι χριστιανοί «δεν έρχονται ως κατακτητές» που διαγράφουν εθνικές και πολιτισμικές ταυτότητες, αλλά θέλουν να «βαδίσουν μαζί» με άλλους, συμπλήρωσε.

Εξηγώντας το μήνυμα του ποντίφικα, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, σημείωσε πως πρόκειται για «μία πρόταση, [...] μία ετοιμότητα να εμπλακούμε σε διάλογο για το καλό της Εκκλησίας και των λαών σε αυτές τις χώρες».

«Οι καλοί καθολικοί μπορούν να είναι και καλοί πολίτες. Οι Αρχές δεν χρειάζεται να φοβούνται την Αγία Έδρα ως κάτι που ασκεί εξουσία στη γη τους», συμπλήρωσε.

Το Πεκίνο διέκοψε τις σχέσεις του με το Βατικανό το 1951, λίγο μετά την επικράτηση του Κομουνιστικού Κόμματος στον εμφύλιο κατά των εθνικιστών. Στη συνέχεια, το νέο καθεστώς ίδρυσε μία εκκλησία που ήταν ανεξάρτητη από την εξουσία του πάπα και δίωξε τους καθολικούς για χρόνια. Η κινεζική κυβέρνηση αποκατέστησε ένα βαθμό θρησκευτικής ελευθερίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η Κίνα πιστεύεται πως έχει 12 με 13 εκατομμύρια χριστιανούς.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ