Σε πολιτική αναταραχή η Βρετανία λόγω της Γάζας

«Ανυπόφορη» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, την ώρα που η αντιπολίτευση επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης Κάμερον έναντι της κρίσης.

Σε συνέντευξή του στην Sunday Telegraph ο κ. Χάμοντ είπε πως το βρετανικό κοινό είναι «βαθιά ταραγμένο» από τα δεινά που υφίστανται οι κάτοικοι της Γάζας. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε χιλιάδες email που ο ίδιος έχει λάβει από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων στα οποία εκφράζεται η φρίκη που τους προξενούν οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών του Ισραήλ.

«Η βρετανική κυβέρνηση συμφωνεί πως η κατάσταση στη Γάζα έχει γίνει απλά ανυπόφορη», σχολίασε ο κ. Χάμοντ. Θεωρείται ότι η φράση αυτή είναι η πιο επικριτική που έχει διατυπωθεί από επίσημα βρετανικά κυβερνητικά χείλη κατά του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Κάμερον έχει κατηγορηθεί από οργανώσεις και ΜΜΕ για υπερβολική ανοχή έναντι του Ισραήλ σε ό,τι αφορά τις ενέργειές του στη Γάζα. Στους επικριτές προστέθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος είπε πως ο Ντέιβιντ Κάμερον «κάνει λάθος που δεν έχει αντιτεθεί στην ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα».

Ο κ. Μίλιμπαντ πρόσθεσε πως «η σιγή του πρωθυπουργού αναφορικά με τον σκοτωμό χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων πολιτών από την ισραηλινή στρατιωτική δράση δε θα μπορέσει να εξηγηθεί στο λαό της Βρετανίας και διεθνώς». Ο ηγέτης των Εργατικών χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ «λανθασμένες και αδικαιολόγητες».

Η Ντάουνινγκ Στριτ αντέδρασε οργισμένα στις δηλώσεις Μίλιμπαντ, αναφέροντας πως ο πρωθυπουργός ήταν σαφής πως πρέπει και οι δύο πλευρές στη Γάζα να τηρήσουν μια εκεχειρία.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ηγέτης των φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ είχε καλέσει το Ισραήλ μέσω άρθρου στην εφημερίδα Guardian να χρησιμοποιήσει «πολιτική βούληση και όχι στρατιωτική ισχύ για να σπάσει τον κύκλο βίας» και να εξασφαλίσει διαρκή προστασία για τους πολίτες του.

Η πολιτική αντιπαράθεση οξύνεται την ώρα που αναφορές στα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πώληση βρετανικών οπλικών εξαρτημάτων στο Ισραήλ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για τις επιθέσεις στη Γάζα.

Η βουλευτής των Εργατικών Κέιτι Κλαρκ, μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι από το 2010 και μετά έχουν πωληθεί από τη Βρετανία στο Ισραήλ όπλα στη βάση εκατοντάδων αδειών εξαγωγής. Η Επιτροπή έχει διαπιστώσει πως οι εξαγωγές περιλαμβάνουν 22 διαφορετικά εξοπλιστικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων για στρατιωτικά οχήματα, συσκευές επικοινωνίας, τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών και αντλίες νερού.

Εξάλλου, στη συνέντευξή του στην Sunday Telegraph ο Φίλιπ Χάμοντ εξέφρασε την ανησυχία ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων στη Βρετανία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο