Νέους περιορισμούς στα επιδόματα για κοινοτικούς μετανάστες ανακοινώνει ο Κάμερον

Ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς στην πρόσβαση κοινοτικών μεταναστών στα κρατικά επιδόματα πρόνοιας στη Βρετανία προαναγγέλλει με άρθρο του στην Daily Telegraph ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Όπως ανακοινώνει, η κυβέρνησή του προωθεί νέο νόμο που θα μειώνει από τους έξι στους τρεις μήνες τη μέγιστη διάρκεια χορήγησης επιδομάτων για άνεργους Ευρωπαίους μετανάστες. Σημειώνεται ότι πέρυσι η κυβέρνηση συνασπισμού είχε αλλάξει τον νόμο ώστε οι προερχόμενοι από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ πολίτες να μην μπορούν να διεκδικούν άμεσα το επίδομα ανεργίας στη Βρετανία, αλλά μόνο μετά από τρεις μήνες χωρίς δουλειά.

Από τα γραφόμενα του κ. Κάμερον συνάγεται ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει το δικαίωμα ανανέωσης του επιδόματος αν υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες εύρεσης εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Λέμε πολύ ξεκάθαρα: δεν μπορείτε να περιμένετε ότι θα έρθετε στη Βρετανία και θα πάρετε κάτι χωρίς να δίνετε αντάλλαγμα», τονίζει στο άρθρο του ο Βρετανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του χτίζει ένα μεταναστευτικό σύστημα που «βάζει μπροστά τη Βρετανία».

Το νέο μέτρο ερμηνεύεται ως μία ακόμα κίνηση που αποσκοπεί στην ανάκτηση ευρωσκεπτικιστών ψηφοφόρων που τους τελευταίους μήνες έχουν μεταπηδήσει στο Κόμμα Ανεξαρτησίας UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ.

Η ανακοίνωση Κάμερον ακολουθεί προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι «οι περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές» στη Βρετανία «θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας».

Ένα ακόμα μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση της Βρετανίας είναι η απαγόρευση αυτόματης διαφήμισης κενών θέσεων εργασίας στη χώρα στο πανευρωπαϊκό σύστημα EURES. Στο εξής στην ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα αναρτώνται διαφημίσεις θέσεων εργασίας μόνο όταν το ζητά ρητώς ο εργοδότης.

Σε έναν ακόμα νόμο που αφορά τους μετανάστες από τρίτες χώρες, ο κ. Κάμερον ανακοίνωσε πως εκπαιδευτικές σχολές που εγγράφουν ψεύτικους σπουδαστές χωρίς επαρκείς ελέγχους θα χάνουν την άδειά τους αν διαπιστώνεται πως το 10% των σπουδαστών τους δε δικαιούνται βίζα παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο