Αιμορραγεί η Γάζα καθώς καταρρέουν οι ελπίδες για ειρήνη

Στο κενό οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, μετά και την προειδοποίηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να πως ο ισραηλινός λαός πρέπει να είναι έτοιμος για μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οποία σημαδεύτηκε από από βαριούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον 1.080 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της κρίσης, στις 8 Ιουλίου.

Ανάμεσα στους στόχους των ισραηλινών πυραύλων ήταν και το σπίτι του αναπληρωτή επικεφαλής του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, εκτόξευσαν τα ξημερώματα της Τρίτης ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αναφορές μέσων ενημέρωσης της Χαμάς και δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων.

Ο Χανίγια και η οικογένειά του δεν βρίσκονταν εντός του σπιτιού.

Χτυπήθηκε επίσης ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος σταμάτησε να λειτουργεί μετά από ισραηλινό πλήγμα.

Εν τω μεταξύ, μεγαλώνει ο φόρος αίματος που πληρώνει ο ισραηλινός στρατός, με 10 ισραηλινούς στρατιώτες να πέφτουν νεκροί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με παλαιστίνιους μαχητές που προσπάθησαν να εισχωρήσουν στο Ισραήλ μέσω σήραγγας στο Νάχαλ Οζ. Ένας αντάρτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Την ευθύνη για την επιχείρηση στο Νάχαλ Οζ ανέλαβε η Χαμάς.

Πενήντα-τρεις στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, στις 17 Ιουλίου. Νεκροί έχουν πέσει επίσης δύο ισραηλινοί άμαχοι και ένας ταϊλανδός εργάτης.

Σημειώνεται πως στο διάγγελμα της Δευτέρας, ο κ. Νετανιάχου υπογράμμισε πως τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στο έδαφος της Γάζας έως ότου καταστραφούν οι στοές και οι σήραγγες που χρησιμοποιούν οι παλαιστίνιοι μαχητές προκειμένου να διεισδύσουν στο Ισραήλ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ