«Όχι» σε παράταση της εκεχειρίας από Χαμάς, ρουκέτες κατά του Ισραήλ

Τέλος στη διμερή ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας έθεσε η Χαμάς, απορρίπτοντας την 4ωρη παράταση της κατάπαυσης του που είχε ανακοινώσει νωρίτερα το Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει συμφωνία για επέκταση της ηρεμίας για τέσσερις επιπλέον ώρες» διεμήνυσε, μέσω γραπτού μηνύματος σε δημοσιογράφους, ο αξιωματούχους της οργάνωσης Σαμί Αμπού Ζουχρί, λίγη ώρα αφότου σειρά ρουκετών και οβίδων εκτοξεύτηκαν προς το έδαφος του Ισραήλ, δίχως να προκαλέσουν τραυματισμούς ή υλικές ζημιές.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.

Το Τελ Αβίβ φαίνεται πάντως διατεθειμένο να τηρήσει τη δέσμευσή του για εκεχειρία έως και τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), χωρίς όμως να είναι γνωστό τι θα ακολουθήσει.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση την περαιτέρω παράταση της εκεχειρίας για 24 ώρες, πρόταση που αναμένεται να εξετασθεί από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια του 4ωρου «παραθύρου».

Το Τελ Αβίβ έχει αποσαφηνίσει πως ακόμα και κατά τη διάρκεια της μονομερούς, κατάπαυσης του πυρός, θα συνεχίσει το έργο καταστροφής των σηράγγων που χρησιμοποιούνται από παλαιστίνιους μαχητές προκειμένου να διεισδύσουν στο Ισραήλ.

Η άκαρπη προσπάθεια ανανέωσης της διμερούς εκεχειρίας έρχεται παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυνάμεων να βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση για την επίτευξη μακρόπνοης εκεχειρίας και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Επίκεντρο του διπλωματικού αγώνα το Σάββατο ήταν το Παρίσι, όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας και του Κατάρ, με τη συμμετοχή εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, σε τουλάχιστον 1.032 ανέρχονται οι νεκροί Παλαιστίνιοι, μετά από 19 ημέρες βομβαρδισμών και συγκρούσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τους 6.000 πλησιάζει ο αριθμός των τραυματιών.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε εντυπωσιακά το Σάββατο, καθώς, εκμεταλλευόμενοι την εκεχειρία, οι κάτοικοι της Γάζας και οι υπηρεσίες Υγείας ερεύνησαν τα ερείπια κτηρίων που είχαν βομβαρδιστεί κατά τις τελευταίες ημέρες, ανασύροντας περισσότερες από 130 σορούς.

Από την πλευρά του Ισραήλ, 43 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της κρίσης. Ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις άμαχοι.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ