Κλείσιμο

Οι ΗΠΑ εξετάζουν να χορηγήσουν καθεστώς σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ στο Κίεβο

Το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ουκρανία καθεστώς σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζει ο τέως επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Nίκολαι Μαλομούζ σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. Η αναβάθμιση του καθεστώτος της Ουκρανίας θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον την προμήθεια στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο.

Σε ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ο Μαλομούζ, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του τέως προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, δήλωσε ότι η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να εγκρίνει τη σχετική απόφαση εντός των ημερών.

Επισήμανε
ότι το καθεστώς του σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ θα επέτρεπε στο Κίεβο να αξιοποιήσει την ευρεία οικονομική βοήθεια που τού παρέχει η Ουάσιγκτον για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα δώσει όπλα στην Ουκρανία, αλλά θα προσφέρει φάρμακα, κράνη, συστήματα καθαρισμού του νερού, γεννήτριες και αντλίες. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αποστείλει στον ουκρανικό στρατό περίπου 300.000 μερίδες φαγητού.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ