Ομπάμα: Η Ρωσία υπεύθυνη για τυχόν αλλοίωση στοιχείων - Προτεραιότητα η εκεχειρία στη Μ. Ανατολή

Ευθύνες στη Ρωσία για τις καθυστερήσεις στην επί τόπου έρευνα σχετικά με την κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines, που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, επέρριψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας παράλληλα τη Μόσχα πως παρέχει «αντιαεροπορικά όπλα» και «εκπαίδευση» στους αυτονομιστές αντάρτες.

Ο κ. Ομπάμα κατήγγειλε πως οι αντάρτες «απομακρύνουν αποδεικτικά στοιχεία» και σορούς από το σημείο της συντριβής, υπογραμμίζοντας πως οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να έχουν άμεση και «ανεμπόδιστη» πρόσβαση στο σημείο της τραγωδίας.

Σημείωσε πως η Ρωσία έχει «τεράστια επιρροή» πάνω στους αντάρτες και κάλεσε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να «υποστηρίξει με πράξεις» την έκκλησή του για απρόσκοπτη κίνηση των ερευνητών.

«Η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει πως οι αυτονομιστές θα σταματήσουν να αλλοιώνουν τα στοιχεία», συνέχισε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας μάλιστα πως Μόσχα και αντάρτες «είναι υπεύθυνοι» για την ασφάλεια των ερευνητών.

O αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την «προτίμησή» του για διπλωματική επίλυση της κρίσης, προειδοποιώντας ωστόσο πως αν η Ρωσία δεν συνεργαστεί τότε κινδυνεύει με νέες κυρώσεις, αυξημένα «κόστη» και «απομόνωση».

Προτεραιότητα η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος είναι καθ' οδόν για το Κάιρο, θα πιέσει ώστε να επιτευχθεί άμεσα μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

"Προτεραιότητά μας και προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας είναι να πετύχουμε μια εκεχειρία για να βάλουμε τέλος στις μάχες και να σώσουμε τη ζωή αθώων πολιτών, τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ", είπε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο.

"Το έργο αυτό δεν είναι εύκολο, τα πάθη είναι οξυμένα ενώ υπάρχουν και σημαντικές δυσκολίες. Παρόλα αυτά, ζήτησαν από τον Τζον (Κέρι) να κάνει ότι είναι δυνατόν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες", συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι το Ισραήλ έχει ήδη προκαλέσει "σημαντικές ζημιές στις τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς στη Γάζα".

Τουλάχιστον 530 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί 18 στρατιώτες και δύο πολίτες.

Ο Ομπάμα επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στις επιθέσεις της Χαμάς, όμως υπογράμμισε ότι τον ανησυχεί ιδιαίτερα ο αυξανόμενος αριθμός των πολιτών που έχουν πέσει θύματα σε αυτήν τη σύγκρουση.

"Ανησυχούμε πολύ για τον αυξημένο αριθμό των Παλαιστίνιων πολιτών που σκοτώθηκαν και τις απώλειες των Ισραηλινών και για αυτό τώρα θα πρέπει να εστιαστούμε, όπως και η διεθνής κοινότητα, στην επίτευξη μιας εκεχειρίας που θα τερματίσει τη σύγκρουση και τους θανάτους των αθώων πολιτών", κατέληξε.

Μεγάλο χάσμα Ουάσιγκτον-Μόσχας

Η έκτακτη συνέντευξη Τύπου του κ. Ομπάμα ήλθε λίγες ώρες μετά τη σκληρή απάντηση της Μόσχας στις κατηγορίες πως εξόπλισε τους αντάρτες με τα αντιαεροπορικά όπλα που κατέρριψαν το μοιραίο Boeing.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς πως τροφοδότησε τους αντάρτες με αντιαεροπορικά συστήματα ή «οποιοδήποτε άλλο όπλο», καταγγέλλοντας μάλιστα από την πλευρά της πως εντόπισε ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Suk-25 να πετά σε απόσταση 3-5 χιλιομέτρων από το μοιραίο Boeing.

«Θα θέλαμε να γνωρίζουμε γιατί το ουκρανικό αεροπλάνο πετούσε σε μία πολιτική γραμμή [πτήσης], στην ίδια διαδρομή με το μαλαισιανό Boeing», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιστράτηγος Αντρέι Καρταπάλοφ.

Ο κ. Καρταπάλοφ τόνισε μάλιστα πως η Μόσχα διαθέτει δορυφορικές εικόνες που αποδεικνύουν την παρουσία ουκρανικών κυβερνητικών αντιαεροπορικών συστοιχιών τύπου Buk σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος. Ουάσιγκτον και Κίεβο συμφωνούν πως ο πύραυλος που χτύπησε το αεροπλάνο εκτοξεύτηκε από το σύστημα SA-11 (παλιά εκδοχή Buk).

Απαντώντας δε στα στοιχεία των ΗΠΑ πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από ζώνη που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, , η Μόσχα αντέτεινε ότι η ίδια δεν έχει εντοπίσει καμία εκτόξευση πυραύλου κοντά στη γραμμή πτήσης του αεροπλάνου, και ζητά από την Ουάσιγκτον να της δώσει τις σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε πως η Ουάσιγκτον διαθέτει καταγεγραμμένες συνομιλίες που δείχνουν ότι η Ρωσία εξόπλισε τους αντάρτες με τα SA-11. Η Ουάσιγκτον έχει αφήσει να εννοηθεί πως εξετάζει το ενδεχόμενο ρωσικής υποστήριξης ή εκπαίδευσης στους αντάρτες.

Για έργο «επαγγελματιών» κι όχι «μεθυσμένων ρωσόφιλων τρομοκρατών» έκανε λόγο τη Δευτέρα ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ