Ουκρανικό αεροπλάνο κοντά στο Boeing λένε οι Ρώσοι

Την πιο σκληρή απάντηση, ως τώρα, στις καταγγελίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας πως ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines με 298 επιβαίνοντες δόθηκε σε ρωσόφιλους αντάρτες από τη Ρωσία έδωσε η Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς πως τροφοδότησε τους αντάρτες με αντιαεροπορικά συστήματα ή «οποιοδήποτε άλλο όπλο», καταγγέλλοντας μάλιστα από την πλευρά του πως εντόπισε ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 να πετά σε απόσταση 3-5 χιλιομέτρων από το μοιραίο Boeing.

«Θα θέλαμε να γνωρίζουμε γιατί το ουκρανικό αεροπλάνο πετούσε σε μία πολιτική γραμμή [πτήσης], στην ίδια διαδρομή με το μαλαισιανό Boeing», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιστράτηγος Αντρέι Καρταπάλοφ.

Ο κ. Καρταπάλοφ τόνισε μάλιστα πως η Μόσχα διαθέτει δορυφορικές εικόνες που αποδεικνύουν την παρουσία ουκρανικών κυβερνητικών αντιαεροπορικών συστοιχιών τύπου Buk σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος. Ουάσιγκτον και Κίεβο συμφωνούν πως ο πύραυλος που χτύπησε το αεροπλάνο εκτοξεύτηκε από το σύστημα SA-11 (παλιά εκδοχή Buk).

Απαντώντας δε στα στοιχεία των ΗΠΑ πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από ζώνη που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, , η Μόσχα αντέτεινε ότι η ίδια δεν έχει εντοπίσει καμία εκτόξευση πυραύλου κοντά στη γραμμή πτήσης του αεροπλάνου, και ζητά από την Ουάσιγκτον να της δώσει τις σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε πως η Ουάσιγκτον διαθέτει καταγεγραμμένες συνομιλίες που δείχνουν ότι η Ρωσία εξόπλισε τους αντάρτες με τα SA-11. Η Ουάσιγκτον έχει αφήσει να εννοηθεί πως εξετάζει το ενδεχόμενο ρωσικής υποστήριξης ή εκπαίδευσης στους αντάρτες.

Για έργο «επαγγελματιών» κι όχι «μεθυσμένων ρωσόφιλων τρομοκρατών» έκανε λόγο τη Δευτέρα ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ