Ουκρανία: Αλληλοκατηγορίες για το ποιος έριξε το Boeing 777

Συγκλονισμένη είναι η διεθνής κοινότητα από την κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία και τον θάνατο των 298 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό, με την Ουκρανική και την Ρωσική πλευρά να αλληλοκατηγορούνται για την τραγωδία.

Εξήντα δύο εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία αναμένονται εντός της ημέρας στο Κίεβο και ελπίζουν να μπορέσουν να μεταβούν στην ανατολική Ουκρανία, στην περιοχή της συντριβής του αεροσκάφους του εθνικού αερομεταφορέα Malaysia Airlines, ενός Μπόινγκ 777, το οποίο κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Στην ομάδα των 62 ειδικών περιλαμβάνονται δύο ειδικοί ερευνητές στις αεροπορικές καταστροφές οι οποίοι προσκλήθηκαν από το Κίεβο για να μετάσχουν στις έρευνες, διευκρίνισε το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας.

Την ίδια ώρα, η Malaysia Airlines ανακοίνωσε ότι από τους 298 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, συνολικά 192 ήταν Ολλανδοί, μεταξύ τους ένας που είχε και αμερικανική υπηκοότητα, 44 Μαλαισιανοί, ανάμεσά τους τα 15 μέλη του πληρώματος, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 10 Βρετανοί, τέσσερις Γερμανοί, τέσσερις Βέλγοι, τρεις Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός. "Η Malaysia Airlines συνεργάζεται στενά με τις αντίστοιχες πρεσβείες των χωρών των θυμάτων της τραγωδίας ώστε να ενημερωθούν οι πλησιέστεροι συγγενείς τους", αναφέρει ο αερομεταφορέας.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ντέιβιντ Κάμερον για την Ουκρανία. Συζήτησαν για την ανάγκη λήψης περισσότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα αποτύχει να λάβει μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η γερμανίδα καγκελάριος τόνισαν τη σαφή ευθύνη της Ρωσίας η οποία δεν αποκλείει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία από την πρόσβαση σε βαριά όπλα και άλλη υποστήριξη η οποία προέρχεται μέσα από τη Ρωσία.

Στην έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίσθηκε και ζητήθηκε να διεξαχθεί μια «πλήρης, διεξοδική και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα» για την συντριβή του αεροπλάνου.

Από περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τους ρωσόφιλους αυτονομιστές εκτοξεύτηκε ο πύραυλος εδάφους-αέρος που κατέρριψε το Boeing 777 της Malaysia Airlines, παρασύροντας στο θάνατο τους 298 επιβαίνοντες, όπως δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Ομπάμα κατηγόρησε τη Ρωσία πως τροφοδοτεί τους αντάρτες με «μία σταθερή ροή» όπλων, «συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών» συστημάτων. Πάντως, στην τακτική ενημέρωση του Πενταγώνου σημειώθηκε μετά από επίμονα ερωτήματα δημοσιογράφων πως «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι οποιοδήποτε αντιαεροπορικό σύστημα μεταφέρθηκε» στο ουκρανικό έδαφος μέσω των ρωσο-ουκρανικών συνόρων. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε πάντως ότι υπάρχει «κλιμακούμενη και επικίνδυνη» βοήθεια από την πλευρά της Ρωσίας προς τους αντάρτες, η οποία πρέπει να «σταματήσει».
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ