Κλείσιμο

Ομπάμα: Από ζώνη ανταρτών προήλθε ο πύραυλος, σταθερή ροή όπλων από τη Ρωσία

Από περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τους ρωσόφιλους αυτονομιστές εκτοξεύτηκε ο πύραυλος εδάφους-αέρος που κατέρριψε το Boeing 777 της Malaysia Airlines, παρασύροντας στο θάνατο τους 298 επιβαίνοντες, όπως δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Ομπάμα κατηγόρησε τη Ρωσία πως τροφοδοτεί τους αντάρτες με «μία σταθερή ροή» όπλων, «συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών» συστημάτων. Πάντως, στην τακτική ενημέρωση του Πενταγώνου σημειώθηκε μετά από επίμονα ερωτήματα δημοσιογράφων πως «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι οποιοδήποτε αντιαεροπορικό σύστημα μεταφέρθηκε» στο ουκρανικό έδαφος μέσω των ρωσο-ουκρανικών συνόρων. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε πάντως ότι υπάρχει «κλιμακούμενη και επικίνδυνη» βοήθεια από την πλευρά της Ρωσίας προς τους αντάρτες, η οποία πρέπει να «σταματήσει».

Ο κ. Ομπάμα άφησε όμως να εννοηθεί πως οι αντάρτες ενδέχεται να έλαβαν βοήθεια ή εκπαίδευση από τη Ρωσία, σημειώνοντας πως αυτονομιστές δεν μπορούν να καταρρίψουν αεροσκάφη «χωρίς προηγμένο εξοπλισμό και σοβαρή εκπαίδευση που προέρχεται από τη Ρωσία».

Τόνισε ωστόσο πως είναι ακόμα «πολύ νωρίς» να πούμε «ποιο πρόσωπο ή ποια ομάδα» πραγματοποίησε την επίθεση, ή «να μαντέψουμε ποια ήταν η πρόθεση» των δραστών. «Δεν πρέπει να τρέχουμε μπροστά από τα γεγονότα», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε νωρίτερα πως οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να αποκλείσουν» το ενδεχόμενο στρατιωτικής βοήθειας από την πλευρά της Ρωσίας για τη λειτουργία του αντιαεροπορικού συστήματος που χρησιμοποιήθηκε.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παράλληλα επιβεβαίωσαν πως ο μοιραίος πύραυλος εκτοξεύτηκε από αντιαεροπορική συστοιχία τύπου SA-11 (παλαιά εκδοχή του συστήματος Buk), όπλο που διαθέτουν τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε την ανάγκη για μία «αξιόπιστη διεθνή έρευνα», που θα οδηγήσει τους υπαίτιους της «παγκόσμιας τραγωδίας» ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τη Μόσχα, το Κίεβο και τους αυτονομιστές να «τηρήσουν μία άμεση εκεχειρία», κατηγορώντας όμως τη Ρωσία πως έως τώρα «έχει αρνηθεί να κάνει σαφή βήματα για την αποκλιμάκωση» της κρίσης.

Σημείωσε πως σε επικοινωνίες του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαμηνύσει πως «η προτίμηση» της Ουάσιγκτον είναι να επιλυθεί η κρίση διπλωματικά, προειδοποιώντας όμως ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να «αποφασίσει αν θα συνεχίσει να υποστηρίζει βίαιους αυτονομιστές» ή αν θα επιδιώξει μία μακρόπνοη «εκεχειρία και ειρήνη για το καλό όλων των Ουκρανών».

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε πάντως πως δεν διαβλέπει στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρριψη στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως το αεροσκάφος χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν σε ουκρανικό εναέριο χώρο.

Στους αντάρτες ρίχνει την ευθύνη το Κίεβο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ