Ερντογάν: Όποιος αγγίξει τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας θα έχει εναντίον του 100 εκατ. Τούρκους

Την οργή του Βελιγραδίου προκάλεσε η δήλωση που φέρεται να έχει κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «ορκίζομαι στον Αλλάχ ότι σε ενδεχόμενο σύγκρουσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι Μουσουλμάνοι θα έχουν τη στήριξη 100 εκατομμυρίων Τούρκων.»

Η επίμαχη δήλωση προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ για επείγουσες διαβουλεύσεις» στο Βελιγράδι. Τη δήλωση διέψευσαν αργότερα οι πρέσβεις της Τουρκίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη Σερβία, ωστόσο ορισμένοι σέρβοι ανώτατοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι όντως έγινε.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η Σερβία σέβεται τη συμφωνία του Ντέιτον και το σερβικό λαό και θέλει να πιστεύει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν δήλωσε ότι “όποιος αγγίξει τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας θα έχει εναντίον του 100 εκατομμύρια Τούρκους” και ότι δεν προέβη σε δήλωση περί τουρκικών πλοίων στην πόλη Νεούμ της Βοσνίας.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας επέμεινε ότι πιστεύει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση.

“Ο Ντόντικ έχει δικαίωμα να διατυπώνει τη δική του άποψη και εμείς τα δικά μας συμπεράσματα. Θέλω να πιστέψω τον πρέσβη της Τουρκίας στο Βελιγράδι, Κεμάλ Μποζάι, ο οποίος μου είπε ότι η δήλωση δεν έγινε, αλλά δεν έχω δικαίωμα να αρνηθώ ή να απορρίψω την ανησυχία του Ντόντικ” δήλωσε ο κ. Βούτσιτς, και κάλεσε την Άγκυρα να λαμβάνει υπόψη την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή.

“Οι τουρκικές προθέσεις είναι επικίνδυνες για μας, επειδή η πολιτική τους δείχνει ότι είναι πολιτική οπαδών και προστατεύει μόνο τα συμφέροντα των Βόσνιων Μουσουλμάνων. Πιστεύω ότι η δήλωση έγινε με αυτό τον τρόπο” υποστήριξε ο Μίλοραντ Ντόντικ.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ