Πάνω από 4.000 εθελοντές μεταφέρει το Ιράκ στο εμπόλεμο Ραμάντι

Περισσότερους 4.000 εθελοντές μαχητές, στη συντριπτική πλειοψηφία σιίτες, στέλνει το Ιράκ στην πόλη του Ραμάντι, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται κατά των σουνιτών ανταρτών που έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας.

Περίπου 1.500 εθελοντές αναμένεται να φτάσουν στην πόλη το Σάββατο, ενώ 2.500 βρίσκονται εκεί ήδη από την Παρασκευή, όπως δήλωσε ο στρατηγός Ρασίντ Φλαγιέχ, επικεφαλής των τακτικών δυνάμεων στην ταραχώδη επαρχία Ανμπάρ, παραδοσιακό προπύργιο των σουνιτών.

Τον Ιανουάριο, σουνίτες μαχητές στην Ανμπάρ κατέλαβαν μεγάλα τμήματα του Ραμάντι και της γειτονικής Φαλούτζα. Έκτοτε, ο στρατός έχει ανακτήσει μέρος του Ραμάντι, αλλά η Φαλούτζα παραμένει στα χέρια των ανταρτών.

Οι εθελοντές μεταφέρονται στο Ραμάντι από τη Βαγδάτη με ελικόπτερα, συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι εθελοντές είναι άνδρες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κορυφαίου σιίτι κληρικού στο Ιράκ, Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, για ένοπλη λαϊκή αντίσταση στην επέλαση των σουνιτών, οι οποίοι στα μέσα Ιουνίου πλησίασαν ακόμα και την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Αιχμή του δόρατος στην επέλαση των σουνιτών είναι το Ισλαμικό Κράτος (πρώην ΙΚΙΛ), το οποίο έχει κηρύξει μονομερώς την εγκαθίδρυση «χαλιφάτου» στα εδάφη που ελέγχει στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ