Συντριπτικά θετική η οικονομική προσφορά των κοινοτικών μεταναστών στη Βρετανία

Οι μετανάστες από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ έχουν συνεισφέρει το καθαρό ποσό των 22 δισεκατομμυρίων λιρών στην οικονομία της Βρετανίας και δεν έχουν πλήξει τις προοπτικές απασχόλησης των νεαρών Βρετανών, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης.

Παράλληλα η έκθεση προειδοποιεί πως πολλοί μετανάστες εργαζόμενοι στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού και φιλοξενίας και των οικοδομών πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης και εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους, αμειβόμενοι με χαμηλότερο του νομικά κατοχυρωμένου κατώτατου μισθού, λόγω χαλαρής εφαρμογής των νόμων.

Η έρευνα της ανεξάρτητης επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση επί μεταναστευτικών θεμάτων διεξήχθη στον απόηχο του έντονου δημοσίου διαλόγου για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην απασχόληση των νέων.

Περίπου μία στις έξι από τα 13 εκατομμύρια θέσεις ανειδίκευτης εργασίας στη χώρα καταλαμβάνονται από μετανάστες. Ωστόσο, οι ειδικοί που συνέταξαν την έκθεση σημειώνουν ότι το ποσοστό απασχόλησης των εν Βρετανία γεννηθέντων εργαζομένων στην ουσία έχει μείνει το ίδιο σε σχέση με την περίοδο πριν το 2004 και τη μαζική έλευση στη χώρα μεταναστών από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι λεγόμενοι πρόσφατοι κοινοτικοί μετανάστες, δηλαδή όσοι ήρθαν στη χώρα από το 2001 και μετά, είχαν θετική συνεισφορά στη βρετανική οικονομία τη δεκαετία έως το 2011. Συγκεκριμένα η καθαρή συμβολή τους υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε ένα ποσό 22 δισεκατομμυρίων λιρών, δηλαδή 2.732 λιρών ανά άτομο κάθε χρόνο. Αντιστοίχως, η προσφορά των μη κοινοτικών μεταναστών ήταν μόνο 162 λίρες ανά άτομο κάθε χρόνο.

Παρά τον θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο της μετανάστευσης από την ΕΕ, η έκθεση επισημαίνει πως η μεγάλη συγκέντρωση ανειδίκευτων εργατών σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχει προσθέσει υπερβολική πίεση στις αντίστοιχες τοπικές αρχές σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, οι συγκοινωνίες και η στέγαση.

Σημειώνεται επίσης ότι οι προοπτικές εύρεσης εργασίας των Βρετανών νέων υπονομεύονται περισσότερο από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, το οποίο επικεντρώνεται στους μαθητές με τις υψηλότερες βαθμολογίες με αποτέλεσμα να δίνεται ανεπαρκής προσοχή στους υπόλοιπους μαθητές που είναι πιθανότερο να στελεχώσουν στο μέλλον θέσεις ανειδίκευτης ή χαμηλής ειδίκευσης εργασίες.

Η έκθεση εφιστά επίσης την προσοχή της βρετανικής κυβέρνησης στην όποια μελλοντική εισροή κοινοτικών μεταναστών, τονίζοντας την ανάγκη ομαλής αφομοίωσης στην αγορά εργασίας λόγω των μεγάλων διαφορών στα εισοδήματα. Σημειώνεται ειδικά ότι οι πολίτες χωρών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ένταξης στην ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία έχουν συνολικό πληθυσμό άνω των 90 εκατομμυρίων με επίπεδα εισοδήματος μόνο
στο εν τρίτο του μισού μέσο ευρωπαϊκού εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εκμετάλλευση μεταναστών, ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής σερ Ντέιβιντ Μέτκαλφ δήλωσε ότι υπάρχει «ανεπαρκής συμμόρφωση» προς τους ισχύοντες κανονισμούς και πως οι ποινές που επιβάλλονται στους εργοδότες είναι επίσης «ανεπαρκείς».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο