Κλείσιμο

Νετανιάχου: «Ναι» σε ανεξάρτητο Κουρδιστάν – το Ισραήλ μένει στη Δυτική Όχθη

Την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, που θα αποτελέσει μέρος μίας ευρύτερης συμμαχίας μεταξύ του Ισραήλ και μετριοπαθών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ζήτησε την Κυριακή ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω του χάους που έχει αδράξει το Ιράκ, λόγω της εξέγερσης σουνιτών ανταρτών.

Μιλώντας στο Τελ Αβίβ, ο κ. Νετανιάχου σημείωσε πως οι Κούρδοι «είναι ένα έθνος μαχητών, έχουν αποδείξει την πολιτική τους δέσμευση και είναι άξιοι ανεξαρτησίας».

Τόνισε επίσης πως η αυτόνομη κουρδική περιοχή στο βόρειο Ιράκ θα πρέπει να ενισχυθεί, υπογραμμίζοντας πως η άνοδος σουνιτών ανταρτών σε Συρία και Ιράκ, αλλά και η συνεχιζόμενη δράση σιιτών μαχητών που στηρίζονται από το Ιράν, έχει «δημιουργήσει την ευκαιρία για ενισχυμένη συνεργασία στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, είπε στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι πως θεωρεί «προκαθορισμένη» εξέλιξη την ανεξαρτητοποίηση του κουρδικού θύλακα στο Ιράκ, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Τελ Αβίν δε θα ήταν αντίθετο σε αυτό το ενδεχόμενο.

Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο διαμελισμού του Ιράκ για τη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν βρίσκεται κάθετα αντίθετους Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία.

Παράλληλα, σε μία ανακοίνωση που θα προκαλέσει αντιδράσεις, ο κ. Νετανιάχου διεμήνυσε πως το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει μία στρατιωτική παρουσία στη Δυτική Όχθη για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, δεδομένης της κατάστασης στην περιοχή.

«Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε την τρομοκρατία και τον φονταμεταλισμό που μπορούν να μας φτάσουν από την ανατολή στη γραμμή της Ιορδανίας, κι όχι στα προάστια του Τελ Αβίβ» σημείωσε.

Τόνισε δε πως όποιος δεν αποδέχεται την ανάγκη παρουσίας ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη «δεν βλέπει την πραγματικότητα», συμπληρώνοντας πως ακόμα και σε περίπτωση μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας για το σχηματισμό παλαιστινιακού κράτους το Τελ Αβίβ δεν πρόκειται να παραδώσει την ευθύνη για τις ανάγκες ασφαλείας του σε παλαιστινιακές ή διεθνείς δυνάμεις.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ