Ειρηνευτικό σχέδιο για την ανατολική Ουκρανία παρουσίασε ο Ποροσένκο

Ειρηνευτικό σχέδιο αποτελούμενο από 14 σημεία για τον τερματισμό της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή ο νέος πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, δύο ημέρες αφότου το Κίεβο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μονομερή κατάπαυση του πυρός στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο περιλαμβάνει «αφοπλισμό» των ένοπλων ομάδων και «αποκέντρωση της εξουσίας και την προστασία της ρωσικής γλώσσας μέσω τροποποίησης του Συντάγματος».

Προβλέπει επίσης «εγγυήσεις για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους ρώσους και ουκρανούς μισθοφόρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα», αλλά και τη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας έξι χιλιομέτρων κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ποροσένκο με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, η δεύτερη σε διάστημα λίγων ημερών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, ο κ. Ποροσένκο διαμήνυσε στον κ. Πούτιν πως «περιμένει τη στήριξή του για το ειρηνευτικό σχέδιο» μετά την κατάπαυση πυρός.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ