H Naftogaz προσέφυγε σε δικαστήριο της Στοκχόλμης κατά της Gazprom

Η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz ανακοίνωσε σήμερα πως προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης για να προσπαθήσει να ανακτήσει 6 δισεκ. δολάρια (4,4 δισεκ. ευρώ) που υποστηρίζει πως κατέβαλε αχρεωστήτως το 2010 στη ρωσική εξαγωγική εταιρεία αερίου Gazprom.

Η Naftogaz αναφέρει σε δήλωσή της πως ζητεί επίσης μια "δίκαιη τιμή της αγοράς" για τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Gazprom, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως περιόρισε τις προμήθειες προς το Κιεβο αφού το τελευταίο δεν τήρησε την προθεσμία για να πληρώσει χρέη για το αέριο ύψους 1,95 δισεκ. δολαρίων.

Το Κίεβο απέρριψε την αύξηση της τιμής που αποφάσισε η Μόσχα στα τέλη του Φεβρουαρίου, μετά την απομάκρυνση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ανάληψη της εξουσίας από φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο. Τότε η τιμή διαμορφώθηκε από 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στα 485 δολάρια, στην υψηλότερη τιμή που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Στην τελευταία της πρoσφορά, η Μόσχα πρότεινε τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Η Gazprom διευκρινίσε ότι θα συνεχίσει την τροφοδοσία των ευρωπαίων καταναλωτών με φυσικό αέριο με πλήρη ροή και ότι η ουκρανική Naftogaz θα πρέπει να διασφαλίσει τη διέλευσή του από το ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο, η Gazprom προειδοποίησε τις Βρυξέλλες για "πιθανές ανωμαλίες" στην τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο, εάν η Ουκρανία παρακρατεί ποσότητες φυσικού αερίου από εκείνες που προορίζονται για την Ευρώπη και διέρχονται μέσω του ουκρανικού εδάφους.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ