Ομπάμα: Δεν στέλνουμε χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ – προϋπόθεση η πολιτική συμφιλίωση

Σαφές και σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Ιράκ πως κάθε αμερικανική βοήθεια για την αντιμετώπιση του ισλαμιστικού αντάρτικου που σαρώνει τη χώρα προϋποθέτει ένα ξεκάθαρο πολιτικό σχέδιο σεκταριστικής συμφιλίωσης έστειλε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, αποσαφηνίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν χερσαίες δυνάμεις «πίσω στη μάχη» στη χώρα.

Ο κ. Ομπάμα δεν ανακοίνωσε καμία συγκεκριμένη στρατιωτική ή διπλωματική πρωτοβουλία, αλλά κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ εξετάζουν μία σειρά επιλογών. Τόνισε μάλιστα πως η λήψη αποφάσεων «θα πάρει αρκετές ημέρες» και «δεν πρόκειται να γίνει μέσα σε μία νύχτα».

Σύμφωνα με το CNN, το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στον Περσικό Κόλπο το αεροπλανοφόρο «George W. Bush», προκειμένου να υποστηρίξει τυχόν αεροπορικές επιδρομές κατά των ισλαμιστών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να εμπλακούν σε στρατιωτική δράση χωρίς ένα πολιτικό σχέδιο των Ιρακινών που θα μας επιτρέψει να συνεργαστούμε [...] Δεν θα τραβηχτούμε σε μία κατάσταση όπου θα κρατάμε το καπάκι [πάνω από την κατσαρόλα] με μεγάλες θυσίες», σημείωσε ο κ. Ομπάμα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την ιρακινή κυβέρνηση πως έχει αποτύχει να βρει μία οδό συμφιλίωσης που θα γεφυρώσει τις σεκταριστικές και πολιτικές διαφορές που ταλανίζουν τη χώρα, υπογραμμίζοντας πως χωρίς μία τέτοια πρωτοβουλία δεν θα έχει παρά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

«Αυτό δεν είναι αποκλειστικά ή πρωτίστως μία στρατιωτική πρόκληση. Οι ηγέτες του Ιράκ δεν έχουν υπάρξει ικανοί να ξεπεράσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης και τις σεκταριστικές διαφορές», τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η δράση των ισλαμιστών είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα που επηρεάζει τόσο το Ιράκ όσο και τη Συρία.

Αναφερόμενος στην κατάρρευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας ενώπιον των ισλαμιστών μαχητών, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σώματα ασφαλείας, «τα οποία έχουν ρίζα στα πολιτικά προβλήματα της χώρας», και παρά τα χρήματα που έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ για την εκπαίδευσή τους.

Από την Τρίτη, ισλαμιστές μαχητές έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, το Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, και τουλάχιστον δύο ακόμα πόλεις, με τις δυνάμεις ασφαλείας να καταρρέουν μπροστά στην επέλασή τους.

Όσον αφορά τις αγορές πετρελαίου, τόνισε πως οι αντάρτες δεν έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις αποστολές από το Ιράκ, όμως προσέθεσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να εξετάζουν το ζήτημα με μεγάλη προσοχή.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ