Κορυφαίοι σύμβουλοι Πούτιν στην Αμπχαζία μετά το «πραξικόπημα»

Δύο κορυφαίους συμβούλους του Κρεμλίνου έστειλε την Τετάρτη στην αποσχισθείσα από τη Γεωργία περιοχή της Αμπχαζίας η Ρωσία, αφότου ο πρόεδρος Αλεξάντερ Άνκβαμπ κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως αποπειράθηκε να τον ανατρέψει με πραξικόπημα.

Χθες Τρίτη, ακτιβιστές εισέβαλαν στο κτήριο της προεδρίας, έπειτα από διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων στην πρωτεύουσα Σουχούμι με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Άνκβαμπ, ο οποίος είχε εκλεγεί για 5ετή θητεία το 2011, ότι μένει άπραγος ενώ αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς η φτώχεια και η διαφθορά.

Ο κ. Άνκβαμπ κατάφερε να εγκαταλείψει με ασφάλεια το κτίριο. Αργότερα, δεσμεύθηκε να διαλύσει την κυβέρνηση, αρνούμενος να παραιτηθεί ο ίδιος.

Ο ίδιος δήλωσε πως η έφοδος στην προεδρία ισοδυναμεί με απόπειρα πραξικοπήματος διά των όπλων, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί πως η κατάσταση μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται, δηλώνοντας μόνο πως παραμένει στο έδαφος της Αμπχαζίας.

Το Κρεμλίνο έστειλε στην Αμπχαζία τον Βλάντισλαβ Σούρκοφ και τον Ρασίντ Νουργκαλίεφ.

Ο Σούρκοφ, σύμβουλος του Πούτιν για θέματα διαμόρφωσης πολιτικής, είναι μεταξύ άλλων αρμόδιος για τις σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Αμπχαζία. Ο Νουργκαλίεφ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, είναι σήμερα στέλεχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της ρωσικής προεδρίας.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γερμανικό Πρακτορείο