Μόσχα: Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε στον Ποροσένκο, χωρίς μεσολαβητές

Μήνυμα πως η Ρωσία σέβεται τη βούληση του ουκρανικού λαού και είναι έτοιμη για διάλογο με τον διαφαινόμενο νέο πρόεδρο της χώρας, τον δισεκατομμυριούχο σοκολατοβιομήχανο Πέτρο Ποροσένκο, έστειλε την Δευτέρα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αφήνοντα μάλιστα να εννοηθεί πως η Μόσχα δε χρειάζεται τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε. ή των ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τους εκπροσώπους του Κιέβου, με τον Πέτρο Ποροσένκο» και «δεν χρειαζόμαστε κανένα μεσάζοντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ στάθηκε στις δηλώσεις Ποροσένκο για ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων Ουκρανίας-Ρωσία και διαλόγου με τις ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες.

Με περίπου το 60% των ψήφων καταμετρημένο, ο 48χρονος Ποροσένκο λαμβάνει το 54% της λαϊκής ψήφου. Δεύτερη, μόλις στο 13%, βρίσκεται η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

Η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη ανακοίνωσε πως η εκλογική διαδικασία ήταν διαφανής και σύμφωνη με τα διεθνή κριτήρια. Οι παρατηρητές είχαν επί το πλείστον αποσυρθεί από τις ανατολικές επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ οπού δρουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές.

Με ποσοστό άνω του 50% ο κ. Ποροσένκο και τυπικά δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει την κ. Τιμοσένκο σε δεύτερο γύρο, ωστόσο η πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη παραδεχτεί την ήττα της και έχει δηλώσει πως δεν θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο.

Από τα τέλη του 2013, ο δισεκατομμυριούχος Ποροσένκο είναι ένας από τους πλέον θερμούς υποστηρικτές της σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, έχει επίσης δηλώσει πως επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων με τους ρωσόφωνους των ανατολικών περιοχών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παραχώρησης ευρύτατων αποκεντρωμένων εξουσιών στις επαρχίες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ